Gaibu, despre „istorioara umflată de DA-iștii bravi”: Spiritul de „pioneri” care văd враг народа în tot ce mișcă nu a murit

La două zile după dezvăluirile făcute de președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, cu privire la dosarul penal în care a figurat actualul ministru al Economiei, clasat ulterior de PA, Sergiu Gaibu vine cu mai multe clarificări. „Cazul investigat se referă la un credit în valoarea enunțată de 580 mii + lei, oferiți soției pentru a procura un imobil. Deci, sursa banilor este banca. Ce activitate criminală poate fi aici? Apartamentul, după cum orice client ipotecar prea bine știe, este pus în gaj la bancă, cu toate actele în regulă, altfel nu ar fi fost acceptat”, a precizat Gaibu. Totodată, acesta a oferit și explicații cu privire la participarea sa în comisia de selecție a guvernatorului Băncii Naționale, în 2015.

Foto: UNIMEDIA
„Îmi pare rău pentru timpul cetățenilor care este consumat cu istorioara umflată de DA-iștii ”bravi”, dar din respect pentru cetățeni am să vin cu clarificări, chiar dacă cu ceva întârizere, ieri am fost la Business Forum la Cahul dis de dimineață, unde am susținut dorința antreprenorilor și a autorităților locale să dezvolte ținuturile natale. UE susține cu peste 22 milioane de euro 2 poli de dezvoltare, unul la Sud și unul la Nord-vest: Cahul și Ungheni. Iar la revenire am avut negocieri de 5 ore cu Banca Mondială privind un nou credit de 50 milioane USD, destinați majorării fondului de garantare pentru a facilita creditarea antreprenoriatului, completarea resurselor pentru susținerea directă a antreprenorilor prin programele ODIMM, îmbunătățirea infrastructurii de calitate și certificare.

Totuși postarea dlui Slusari m-a mâhnit profund. Aveam respect pentru acest domn, dar se pare că a căzut definitiv în mrejele populismului DA-ist. Acest comportament este unul iresponsabil, or atragerea atenției publice cu orice preț - nu poate și nu trebuie să fie un scop în sine pentru un politician matur.

Despre așa numitul dosar penal. Mai întâi un pic de clarificare ce înseamnă spălare de bani. Spălare de bani este atunci când există o activitate criminală care generează venituri, iar aceste venituri (din activtate criminală) sunt trecute prin operațiuni multiple financiare ca să ascundă sursa criminală inițială.

Fără ca să intrăm prea mult în detalii, cazul investigat se referă la un credit în valoarea enunțată de 580 mii + lei oferiți soției pentru a procura un imobil. Deci sursa banilor este banca. Ce activitate criminală poate fi aici? Apartamentul, după cum orice client ipotecar prea bine știe, este pus în gaj la bancă, cu toate actele în regulă, altfel nu ar fi fost acceptat. Și chiar dacă eram angajat la bancă nu este scutit nimeni de toată procedura aferentă obținerii unui astfel de credit. Toate detaliile le vedeți chiar în materialul dosarului postat.

Dar la noi spiritul de ”pioneri” care văd враг народа în tot ce mișcă nu a murit. Acești ”pioneri” utili sunt o mană cerească pentru procurori, chiar dacă e un fâs în spate, pentru că în baza scrisorelelor acestora, pot deschide dosar penal pe fapt. Aceasta înseamnă că procurorii pot investiga și fila (asculta), fără ca persoanele investigate să fie în cunoștință de cauză. Iar astfel de dosare se numesc ”conserve” pentru că pot fi perpetuate timp îndelungat. Sunt sigur că mulți au pătimit de pe urma acestor practici. Astfel, aparent a fost intentat dosar penal încă în 2013, fără ca eu să fiu informat despre aceasta. În 2015 când am ajuns să fiu în comisia de selecție a guvernatorului băncii naționale, mi-a apărut procurorul cu citația de bănuit. La ”învinuit” nu trăgea nicidecum dosarul, dar un ”bănuit” nu ar fi provocat mari probleme juridice pentru instituția de investigație. Evident știam că e o plăsmuire nefondată.

Dacă vă amintiți bine, prima rundă de selecție a guvernatorului din partea PD a eșuat. Anume atunci, de fapt, se dorea un candidat. A doua rundă de selecție a fost mult mai transparentă, sub presiunea instituțiilor internaționale. Aceasta a fost deja în 2016. A câștigat dl Cioclea, care chiar a avut o prestație excelentă. Iar faptul că acum avem rezerve valutare suficiente și, în plină criză cursul leului este stabil, iar sistemul bancar e rezilient, se datorează în mare parte reformelor implementate de Dumnealui.

Evident, odată fiind notificat ca fiind bănuit, dosarul nu mai putea fi perpetuat și trebuia în termen limitat sau să ajungă în instanță sau să fie clasat. Din lipsă de orice dovezi, nu exista altă opțiune decât să claseze dosarul”, punctează Sergiu Gaibu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Economiei mai menționează: 

„Aici, totuși apar câteva întrebări:

1. Cum de DA-iștii, dnii Plîngău și Slusari au ajuns în posesia materialelor, accesul la care mi-a fost refuzat anterior? Sper, procuratura să se autosesizeze și să investigheze scurgerea de date, în special că documentele nici măcar nu au fost depersonalizate.

2. Sper ca practica de deschidere a dosarelor penale pe fapt, fără a pune în cunoștință de cauză persoanele vizate, să fie curmată de către Ministerul Justiției, prin modificarea cadrului normativ. Știu că e foarte mult de lucru la Ministerul Justiției, dar cel puțin să fie pus acest subiect în lista lungă de reforme necesare”.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, cere demisia ministrului Economie, Sergiu Gaibu, după ce a intrat în posesia unor documente, printre care și ordonanțe ale Procuraturii Anticorupție, din care reiese că actualul ministru a fost cercetat, anterior, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, ulterior dosarul fiind clasat de procurorul PA Lilian Rudei. Mai mult, o companie deținută de Sergiu Gaibu ar fi solicitat un grant de 200.000 lei din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, subordonată Ministerului Economiei. 

După dezvăluirile făcute de Plîngău, ministrul Economiei a fost convocat de PAS. Deputatul PAS Radu Marian a confirmat, pentru UNIMEDIA, că ministrul s-a prezentat la fracțiune, dar spune că discuția a vizat subiecte legate de situația economică și a fost planificată încă acum 2 săptămâni. „Ne-a spus că a fost un dosar politic și atât. Înțeleg că a fost intentat acel dosar imediat după ce a fost numit în funcția de membru al Comisiei de selectare a guvernatorului BNM”, a precizat deputatul.

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a criticat explicațiile aduse de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, cu referire la dosarul penal în care a figurat ca bănuit.

Potrivit CV-ului ministrului Economiei, în perioada 2009 iulie – 2014 noiembrie, Sergiu Gaibu a fost membru al Comitetului Executiv, Director executiv al liniei funcționale operațiuni și tehnologii informaționale în cadrul BC „Banca Comercială Română Chișinău” SA.


Pub