(video) Voronin: Cunoașteți relația dificilă cu Dodon, dar el a fost șef de stat, nu a fugit. De ce acest show? E grav, o răfuială ce compromite Președinția

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a criticat dur modul în care se acționează în raport cu fostul șef de stat Igor Dodon, dar și unul dintre capetele de acuzare care i s-a adus - cel de trădare de patrie. „Prin ce se manifestă aceasta? Că a avut contacte și discuții cu liderii altor state atunci când era președinte? Cei care au mai multe cetățenii și sunt gata să lichideze țara, să o pună la picioarele Bucureștiului, îl acuză pe Igor Dodon de trădare de patrie?!”, a declarat Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova.

Foto: captură UNIMEDIA

„Tuturor le este bine cunoscută relația noastră dificilă cu Igor Dodon, însă discuția este despre atacul ce are loc acum asupra instituțiilor statului.

Dumnealui, ca fost președinte al țării, nu poate deveni subiect al show-ului de justiție televizată.

Ce e cu această acuzație ridicolă de trădare de patrie? Prin ce s-a manifestat? Că a avut discuții, contacte cu liderii altor state, în special cu cel al Federației Ruse?

Actualii, care au mai multe cetățenii, unii nici nu ascund că sunt unioniști, gata să voteze la referendum, duc o politică de închinare în fața Bucureștiului, prin dorința de lichidare a țării, oare nu aceasta este trădarea de patrie de fapt? Citiți Constituția! Practic toți din PAS, în frunte cu Maia Sandu, nimeresc sub acest articol de trădare de Patrie.

Dar îl acuză pe Dodon.

Vorba este însă despre instituția prezidențială, care a fost ani la rând umilită și distrusă. Această persoană nu a dat motive că va fugi, că nu va colabora cu ancheta, nu prezintă pericol pentru societate. Nu se putea fără tot acest show, cătușe, mascați?

Despre ce fel de respect față de instituțiile înalte de stat mai poate fi vorba dacă cel care a ocupat funcția 4 ani, la alegerea oamenilor, a fost scos și pus în arest?

O umilință mai mare pentru instituția prezidențială nu există, decât faptul că totul este făcut la indicație, ce vine din aceeași instituție prezidențială. Umilitor.

Dacă e așa, dar bănuieli rezonabile există, atunci aceasta e o lovitură strașnică asupra puterii statului și a imaginii țării.

Se produce un precedent îngrijorător de a folosi puterea în interese personale de răfuială.

În așa mod, noi niciodată nu vom construi un stat de drept în Republica Moldova”, a declarat Vladimir Voronin.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea. Formațiunea a demarat un șir de acțiuni de protest în susținerea lui Igor Dodon și cere demisia guvernării PAS.

Președintele de onoare al PSRM, împreună cu cumnatul său, au fost plasați în arest preventiv pentru 72 de ore. Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat încă acum o săptămână că ar putea fi arestat. „O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.


Pub