Scandal între Polonia și Germania după ce Duda s-a plâns că Scholz și-a încălcat promisiunea de a da tancuri Varșoviei

26 Mai 2022, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2022, 23:02 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele polonez, Andrzej Duda, a acuzat guvernul german, marți, că nu s-a ținut de cuvânt și nu a livrat Poloniei tancuri noi drept compensație pentru tancurile din perioada sovietică pe care guvernul de la Varșovia le-a trimis Ucrainei, scrie Politico.

Luna trecută, cancelarul Olaf Scholz a inaugurat așa numitul „Ringtausch”, un aranjament prin care membrii NATO de pe Flancul Estic furnizează tancuri din perioada sovietică Ucrainei, în schimbul unor tancuri moderne fabricate în Germania, precum modelul „Leopard”.

Scholz și oficialii germani au argumentat că acest aranjament este avantajos pentru Ucraina pentru că soldații ucraineni care se luptă cu invadatorii ruși pot primi aceleași tancuri cu care sunt deja obișnuiți, în timp ce țările din estul NATO primesc tancuri noi.

În cadrul unui interviu oferit presei germane, Duda a spus că guvernul german nu și-a respectat angajamentul de a livra noi tancuri pentru a le înlocui pe cele exportate.

„Nu și-au onorat această promisiune. Și, sincer, suntem foarte dezamăgiți de asta”, a spus președintele polonez.

„Noi am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri pentru că credem că asta este responsabilitatea noastră ca vecini. Făcând asta, însă, ne-am micșorat propriul potențial militar și rezervele”, a continuat Duda.

Un purtător de cuvânt al ministerului german al apărării a transmis, luni, că Germania „este angajată într-un dialog constructiv cu aliații noștri polonezi pentru a vedea cum putem să le îndeplinim dorințele, având în vedere și posibilitățile noastre”.

„Mai este ceva de muncă”, a adăugat oficialul.

Un alt oficial german a sugerat că disputa cu Polonia ar avea legătură cu faptul că Varșovia își dorește tancuri mai noi – tancurile Leopard 2A4 pe care Cehia le primește au fost construite la sfârșitul anilor 1980, iar Polonia și-a exprimat interesul pentru obținerea de tancuri mai moderne, precum Leopard 2A6.

Liderii polonezi i-au mai atacat și cu alte ocazii pe omologii lor germani – marți, premierul polonez l-a criticat pe Olaf Sholz pentru faptul că nu a vizitat Kievul de când a început invazia.

„Cred că ar trebui să meargă acolo. E bine să vizitezi capitala unei țări care se luptă pentru a realiza cât de serioasă este situația, să vezi cât de important este tot ce întâmplă acolo”, a spus Morawiecki.

Scholz nu a mers în capitala Ucrainei de când a început războiul, argumentând că a fost acolo cu zece zile înainte de prima zi a invaziei și că nu are de gând să meargă doar „pentru o vizită rapidă și o ședință foto”.

„Dacă voi merge, atunci o voi face pentru ceva specific”, a spus Scholz.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău