Ziua Învățământului Dual: oportunități numeroase pentru tineri

1280X720
Foto: GIZ

Rata șomajului în rândul tinerilor reprezintă 9,2 % din cei 28,2 mii de șomeri care au fost înregistrați în 2021 (conform datelor Biroului Internațional al Muncii). Potrivit statisticilor oficiale, indicatorul înregistrează o disparitate importantă de medii de trai și gen.

Analizele privind evoluția acestui indicator arată că, în ultimii ani, rata șomajului în rândul tinerilor (15–29 ani) este de două ori mai mare în raport cu numărul total al populației economic active. În același timp, rata de ocupare a tinerilor oscilează între 28,4 % și 33,3 %.

Studiile realizate de organizațiile din domeniu mai arată că o persoană tânără are nevoie, în medie, de aproape trei ani (34,4 luni) pentru a încheia tranziția de la școală la locul de muncă. Totodată, perioada de integrare la primul loc de muncă stabil este, în medie, de 2,8 luni pentru cei cu studii universitare, de trei ori mai lungă pentru tinerii cu studii secundare (11,8 luni) și practic de opt ori mai mare pentru cei cu studii primare (24 luni).

La nivelul pieței muncii, structura cererii este dominată (85 %) de locurile de muncă care nu necesită un nivel avansat de instruire și calificare. Datele statistice denotă că potențialul forței de muncă este într-o constantă contractare, iar în ultimul deceniu se atestă o discrepanță accentuată a competențelor dezvoltate. De aceea, învățământul dual vine să ofere multiple oportunități antreprenorilor și șanse egale tuturor tinerilor pentru a obține o profesie care să le aducă beneficii pe termen lung.

Învățământul dual este o alternativă pentru învățământul profesional tehnic clasic și este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și pe cele ale angajatorilor. Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și școala profesională. Programul de studii se axează pe instruirea practică și doar o treime dintre cursuri au loc în incinta instituției de învățământ. La absolvirea studiilor profesionale duale, tinerii specialiști au locul de muncă aproape „în buzunar”.

În acest context, sunt implementate programe pentru promovarea învățământului dual și se organizează evenimente dedicate promovării ofertelor de studii din învățământul profesional tehnic.

„Ziua Învățământul Dual”, desfășurată sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, oferă posibilitatea de a obține informații din prima sursă despre oportunitățile de studii și de angajare și beneficiile unei meserii bine plătite, ajustate la solicitările de pe piața muncii.

Târgurile „Ziua Învățământului Dual” vor avea loc, în acest an, la Chișinău (28 mai),  Soroca (4 iunie) și Cahul (15 iunie).

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente