image
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia spune că este pregătită să asigure un coridor umanitar pentru navele care exportă alimente din Ucraina

Rusia ar fi pregătită să pună la dispoziție un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să poată pleca din Ucraina, potrivit lui Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, citat de Interfax.

Prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, declara luni că un coridor pe mare pentru trecerea în siguranță a navelor care exportă produse agricole din orașul-port Odesa trebuie să fie asigurat de comunitatea internațională pentru a ajuta Ucraina și pentru a evita foamea în lume.

Rudenko a mai spus și că Rusia va discuta posibilitatea de a face schimb de prizonieri cu Ucraina doar după ce soldații ucraineni care s-au predat vor fi condamnați pentru crime de război, informează Reuters și digi24.ro.

Unul dintre membrii delegației ruse care a participat la ultimele negocieri cu Kievul a spus săptămâna trecută că Moscova analizează posibilitatea de a elibera luptători ucraineni capturați în Mariupol în schimbul lui Viktor Medvedciuk, oligarh ucrainean și apropiat al președintelui rus Vladimir Putin arestat de autoritățile ucrainene.

Ministrul rus a spus că discuția privind înființarea unei baze militare în Herson, o regiune din Ucraina ocupată de ruși, este una „prematură”. Un oficial prorus din conducerea locală declarase marți că administrația sa va cere Moscovei să înființeze o bază militară pentru a garanta securitatea „pentru regiune și locuitorii săi”.

În timp ce rușii spun că atât ei, cât și populația locală își doresc „integrarea în Federația Rusă” și că organizarea unui referendum în acest sens ar fi „o pierdere de timp”, un sondaj publicat în aceeași zi de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev a arătat că peste 80% din ucraineni se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace.

Noutăţile partenerilor

comentarii: