Coreea de Nord a lansat trei rachete la doar câteva ore după ce Joe Biden a părăsit Asia

Coreea de Nord a tras trei rachete spre Marea Japoniei, la câteva ore după plecarea din regiune a lui Joe Biden. Președintele SUA a vizitat Asia, printre altele, pentru a-și reafirma sprijinul pentru Seul și Tokyo în fața amenințării nucleare a Phenianului, scrie digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Statul major sud-coreean a indicat că aceste proiectile au fost lansate la orele 06.00 (marți, 21.00 GMT), 06.37 și 06:42 din Sunan, la periferia Phenianului, în direcția Mării Japoniei, notează AFP. Paza de coastă japoneză a evocat o „posibilă rachetă balistică” și a cerut navelor să rămână departe de orice resturi căzute în mare.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a convocat imediat o reuniune a Consiliului de securitate națională.

Regimul nord-coreean, sub sancțiunile Națiunilor Unite pentru programele sale de armament, și-a accelerat testele de rachete în ultimele luni, dând vina pe atitudinea „ostilă” a Statelor Unite. El a testat o rachetă balistică intercontinentală în martie pentru prima dată din 2017. Iar serviciile sud-coreene și americane de informații îl bănuiesc că plănuiește un test nuclear iminent, care ar fi și primul în cinci ani.

Guvernul american a spus în ultimele zile că se așteaptă la o „provocare” din partea Phenianului în timpul sau imediat după vizita lui Joe Biden, care a încheiat marți seară un turneu în Coreea de Sud și Japonia, mai scrie sursa citată de Agerpres.

În timpul vizitei la Seul, președintele american și noul său omolog sud-coreean, Yoon Suk-yeol, au discutat, potrivit acestuia din urmă, despre intensificarea exercițiilor militare comune, precum și despre desfășurarea în peninsulă de avioane de luptă sau de rachete „entru a se pregăti pentru un atac nuclear”.

Președintele american Joe Biden a declarat, duminică, la Seul, că este „pregătit pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord”, dar și-a reafirmat deschiderea pentru dialog cu un mesaj scurt către Kim Jong Un, cu puțin timp înaintea plecării către Japonia.

Întrebat de un jurnalist dacă are un mesaj pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, președintele american i-a răspuns laconic: „Bună ziua. Punct final”.


Pub