Rodica Antoci, verificată de foștii săi colegi: ANI a dat curs sesizărilor depuse de Musteață

Activitatea fostei șefe ANI, Rodica Antoci, va fi supusă unei verificări prealabile din partea Autorității în baza sesizărilor depuse de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de ieri a Consiliului de Integritate (CI), unde s-a decis inițierea procedurii de verificare sub aspectul încălcării regimului juridic al conflictelor de interese.

Foto: UNIMEDIA

Membrii CI au decis inițierea procedurii de verificare prealabilă a acțiunilor fostei Președinte a ANI, sub aspectul încălcării regimului juridic al conflictelor de interese, atunci când a semnat sesizarea din oficiu în privința unui subiect al declarării.

Potrivit ANI, în continuare, membrii CI vor pregăti o concluzie pe marginea acestui subiect și va fi prezentată pentru următoarea ședință.

La ședință a fost examinată ultima sesizarea depusă de Musteață, unde a fost anexată și decizia unei instanțe, care potrivit acestuia „demonstrează că se afla în litigiu cu ANI”.

La sfârșitul lunii februarie, președintele interimar al CSM Dorel Musteață a depus o sesizare pe numele șefei ANI de atunci, Rodica Antoci. Aceasta, alături de o inspectoră de Integritate a fost acuzată de depășirea atribuțiilor de serviciu. Se întâmplă după ce autoritatea a stabilit că Dorel Musteață a fost în incompatibilitate de funcții, iar în cazul în care actul de constatare va rămâne definitiv acesta urmează să-și înceteze activitatea de membru al CSM.

Președintele interimar al Consilului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a declarat că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când a votat, la ședința CSM, acordarea gradului de calificare pentru 6 magistrați, inclusiv pentru sine, în calitate de judecător al Curții Supreme de Justiție. Declarația a fost făcută pentru UNIMEDIA. De aceeași părere este și membrul CSM Victor Micu.

Șase judecători ai Curții de Apel Comrat și ai Curții Supreme de Justiți, printre care și Victor Micu și Dorel Musteață, au primit grade de calificare, „conferite pentru înalt profesionalism, merite deosebite în domeniul justiției și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu”, fapt ce presupune și un spor la salariu. Decizia a fost luată în urma votului unanim acordat de CSM, inclusiv cu participarea celor doi membri ai Consiliului, tot ei și magistrați ai CSJ. Potrivit șefei Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, ar putea fi vorba despre un conflict de interese, odată ce un membru CSM votează o decizie ce îl vizează direct, însă pentru a clarifica situația, este nevoie de un control.


Pub