Noi condiții pentru deblocarea exporturilor de grâne: Rusia cere Ucrainei să demineze porturile

Rusia spune că este gata să deschidă coridoare umanitare pentru a debloca exportul de cereale ucrainene pe mare, dar Kievul trebuie să asigure deminarea porturilor. „În general Moscova este pregătită pentru dialog cu toate părțile interesate în rezolvarea crizei alimentare, dar este nevoie de o abordare complexă a subiectului”, a declarat ministrul de Externe rus, Andrei Rudenko, stransmite ria.ru.

Foto: Profimedia Images

„Partea rusă este întotdeauna pregătită pentru dialog cu toți cei care caută o soluție pașnică la toate problemele”, a declarat Rudenko pentru presa rusă.

„Am vorbit deja despre această chestiune de multe ori. Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare complexă, inclusiv ridicarea sancțiunilor impuse asupra exporturilor și tranzacțiilor financiare rusești. De asemenea, cere Ucrainei să demineze toate porturile unde sunt ancorate nave. Rusia este pregătită să ofere coridoarele umanitare necesare, lucru pe care îl și face în fiecare zi”, a adăugat Rudenko.

Kremlinul a cerut revizuirea sancţiunilor impuse țării de UE și SUA pentru a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră, drept răspuns la apelul ONU. Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a menționat că „pentru a soluționa criza alimentară din lume trebuie să fie ridicate sancțiunile care împiedică liberul comerț”.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat anterior un apel președintelui rus, Vladimir Putin, să deblocheze porturile ucrainene: „Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”, i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin, potrivit Reuters.


Pub