Condamnați și lăsați fără averi, chiar dacă bănuiții se vor afla în Israel, Cipru sau la Londra. Proiectul, propus de Litvinenco

Ministerul Justiției va expedia către Guvern un proiect care să permită instrumentarea cauzei penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept. Anunțul a fost făcut de ministrul Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Este vorba despre un proiect pentru modificarea mai multor acte normative, astfel încât să permită instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept.

Avem multe cazuri când persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept. Din acest motiv, dosarele nu pot fi finalizate, iar persoanele nu pot fi trase la răspundere. Astfel, pentru a redresa situația propunem mai multe soluții care ar permite înaintarea acuzării învinuitului aflat peste hotare.

În primul caz, dacă persoana se eschivează de la urmărirea penală și fuge în altă țară, iar procurorul cunoaște locul aflării acestuia, se va adresa autorităților din statul respectiv, pentru a fi înaintată acuzarea, cu respectarea tuturor garanțiilor prevăzute de legislație. Ulterior, după parcurgerea pașilor legali, cauza va putea fi transmisă în judecată.

Un impediment major care există în legislație este că finalizarea urmăririi penale și trimiterea cauzei în judecată este îngreunată de cerința legală a prezenței învinuitului și necesitatea eventuală de a recurge la mecanismul extrădării, care este un proces îndelungat și nu întotdeauna se soldează cu rezultatul scontat.

Al doilea mecanism prin care se propune înaintarea acuzării în lipsa învinuitului se referă la situația când învinutul a dispărut, sustrăgându-se de la urmărirea penală sau locul aflării lui nu este stabilit ori nu este posibilă asigurarea prezenței acestuia.

În situația respectivă, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului și finalizarea urmăririi penale va fi verificată de către un judecător de instrucție, la solicitarea procurorului, care va dispunse finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, prezentând copia ordonanței de punere sub învinuire contra semnăturii apărătorului ales sau a celui care acordă asistență juridică garantată de stat”, a punctat Sergiu Litvinenco.

 Finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului va fi posibilă dacă se întrunesc mai multe condiții cumulativ.

Totodată, proiectul include și un șir de garanții procesuale. Astfel, persoana condamnată în lipsă poate solicita reluarea examinării cauzei penale, dacă va depune personal o cerere în acest sens, către organele competente. Astfek se va garanta dreptul persoanei la un porces echitabil și dreptul de a se apăra.

„În eventuala emitere a deciziilor judecătorești de condamnare, a unor sentințe de condamnare, evident că va fi posibilă și confiscarea bunurilor persoanelor vizate în cauzele respective, în măsura în care acest lucru va fi stabilit în sentința de condamnare”, a mai precizat ministrul Justiției.

Litvinenco nu a dat nume, însă a menționat că, „dosarele care sunt blocate la momentul de față sunt cunoscute, personajele care au fugit din țară și procesele lor sunt blocate, suspendate, din cauza faptelor că nu sunt în țară sunt cunoscute, sunt cele mai cunoscute personaje din Republica Moldova”.


Pub