A doua ediție a Industrial Suppliers & Engineering Forum, eveniment dedicat exclusiv industriei și ingineriei, a avut loc pe data de 25 mai 2022

Industrial Suppliers & Engineering Forum reprezintă o platformă de conexiuni pentru comunitatea de afaceri, care facilitează dialogul public-privat și asigură o interacțiune continuă între reprezentanții companiilor industriale.

Foto: ISEF

Industrial Suppliers & Engineering Forum este dedicat dezvoltării ÎMM-urilor din Republica Moldova și facilitării creării legăturilor dintre companiile locale cu lanțurile valorice globale, formând, astfel, competențe industriale și inginerești în țară, aducând plus valoare participanților internaționali. Evenimentul își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la subiectele de electronică, inginerie, cercetare și dezvoltare în rândul comunității de afaceri și a tinerilor.

Dumitru Pîntea, director interimar, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM): „ODIMM asigură suportul companiilor locale în crearea de parteneriate și susține extinderea afacerilor pe alte piețe de desfacere. Instituția are în portofoliu mai multe instrumente de suport, menite să susțină companiile din Republica Moldova în procesul de internaționalizare, ecologizare, digitalizare și încurajare a participării la expoziții/târguri locale și internaționale”. În cadrul forumului a fost lansată platforma online de conexiuni în afaceri BusinessLink.MD - platformă, care a fost gândită drept un instrument-cheie guvernamental pentru dezvoltarea contactelor între furnizorii locali și companiile internaționale. „Platforma de matchmaking va spori vizibilitatea companiilor locale și va face ca produsele și serviciile companiilor autohtone să fie mai accesibile pentru potențialii cumpărători internaționali”.


Radu Melnic, Director, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, Universitatea Tehnică din Moldovei: „Ne bucurăm să fim organizatorii unui eveniment dedicat atât ÎMM-urilor în căutare de specialiști, cât și studenților, interesați de dezvoltarea lor profesională aici, acasă, în Moldova. Misiunea Universității Tehnice din Moldova este pregătirea studenților de azi în specialiștii de mâine”.


Sebastian Metz, Director General, AHK Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană a vorbit despre gestionarea blocajelor în lanțul de aprovizionare și asigurarea continuității afacerilor din regiune. “Criza din Ucraina are un impact direct asupra lanțurilor de aprovizionare și a piețelor de externalizare. Republica Moldova poate valorifica aceste circumstanțe asigurând o platformă investițională pentru companiile din Ucraina și Rusia”.


Tot în cadrul forumului s-a desfășurat Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie, unde companiile naționale și internaționale au promovat posturile vacante și ofertele de muncă pentru absolvenți și profesioniști. Pentru prima dată în cadrul evenimentului a fost organizat un concurs de lipire manuală pe PCB. Paralel, au fost organizate tururi la Facultatea de Inginerie Mecanică și Transporturi cu vizitarea laboratoarelor, Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Departamentul de Inginerie Biomedicală și microelectronică, precum și la biroul de proiectare Draexlmaier DSM, companie care și-a propus să organizeze cu acest prilej Ziua Ușilor Deschise.

Inițiativa de organizare a unui Târg de cariere specializat a pornit în 2017 în cadrul evenimentului Moldova Automotive Days, găzduit de Universitatea Tehnică a Moldovei. Scopul târgului de cariere este promovarea competențelor inginerești locale și evidențierea actorilor din industria autohtonă, care necesitată astfel de competențe.


Industrial Suppliers & Engineering Forum a fost realizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Agenția de Investiții “Invest Moldova”, cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Partenerii evenimentului: Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, IPC Asociația Globală pentru Industria de Electronică, AHK Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană, Asociația de business german din Europa de Est (OstAuschus der Deutschen Wirtschaft), in4ma Market Research and Analyses, Tekwill.

Sponsorii evenimentului: ACI Partners, HR-Consulting; Informbusiness; Magnetec Components; MOD Engineering; OrangeSystems; Safe Logic; Sandra; Steinel Electronic; Purcari.

Evenimentul poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=2Tuf-D8e4zo&ab_channel=ODIMM


// console.log('no ads situation')