Sânge, bombe, refugiați! Krasnoselski, în frisoane că NATO ar putea livra armament Republicii Moldova

25 Mai 2022, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2022, 10:35 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, se arată îngrijorat că NATO ar putea livra echipament militar în Moldova. Declarația a fost făcută la un post de televiziune din stânga Nistrului, iar oficialul de la Tiraspol a menționat că astfel se vor crea „garanții pentru a menține pacea”.

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care șefa diplomației britanice spunea anterior că statele NATO ar trebui să ofere suport Moldovei în domeniul apărării. Conform lui Krasnoselski, asemenea discuții „nu inspiră optimism”, scrie realitatea.md.

„Discuțiile despre înarmarea unui stat vecin nu inspiră optimism în ceea ce privește pacea în regiune. În opinia mea, ar trebui să ne gândim nu la înarmare, ci la dezarmare, la anumite garanții pentru menținerea păcii”, a spus liderul separatist.

Acesta oferit drept exemplu războiul care s-a produs în 2008 în Georgia, menționând că  motivul conflictului militar a fost faptul că ex-președintele Mihail Saakașvili a recurs la asemenea pas.

Sâmbătă, ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că ar vrea „să vădă Moldova echipată la standardele NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”. Drept urmare, șeful adjunct al diplomației ruse, Andrei Rudenko, se declara surprins „nu atât de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului”, punctând că la Kremlin se vor monitoriza reacțiile Chișinăului la aceste declarații. În același timp, MAEIE de la Chișinău a conchis că „cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 12:53 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare cu potențial de transformare a procesului de eliberare a certificatelor de moștenitor, un proiect de lege a fost votat în prima lectură de 68 de deputați, deschizând calea către schimbări semnificative în domeniu.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, propune eliminarea competenței exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor. Autorii consideră că actuala limitare a accesului cetățenilor la serviciile notariale de acest tip este nejustificată.

Potrivit noului proiect, persoanele îndreptățite vor putea depune cereri pentru deschiderea procedurii succesorale la orice notar din țară. Această schimbare este posibilă datorită implementării unui Registrul electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, precum și a accesului notarilor la diferite registre electronice. De asemenea, la cererea comună a unei majorități simple a moștenitorilor, notarul va putea transfera procedura succesorală către un alt notar.

Proiectul are ca scop încurajarea unui spirit competitiv și asigurarea unei creșteri a calității serviciilor, precum și reducerea costurilor asociate acestor proceduri, conform notei informative a proiectului.

Următorul pas pentru proiect este supunerea lui consultărilor publice, după care va fi examinat în a doua lectură. După adoptare, documentul va intra în vigoare în termen de cel mult șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, după ce vor fi create condițiile tehnice și vor fi operate modificările necesare în Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău