‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIgor Grigoriev, Agrocereale: Interdicția la exportul de grâu trebuie urgent anulată, nu vom avea...

Igor Grigoriev, Agrocereale: Interdicția la exportul de grâu trebuie urgent anulată, nu vom avea unde depozita noua recoltă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exportul de grâu din Moldova încă se află sub interdicție, în silozurile din țară, potrivit estimărilor, s-ar afla aproximativ 250 de mii de tone de grâu, iar în câteva săptămâni urmează a fi obținută noua recoltă.

Recolta medie prognozată, potrivit Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale, este de 2,5-3 tone per hectar, iar suprafața totală semănată cu grâu – de aproximativ 250 de mii de hectare.

Astfel, securitatea alimentară la nivel național nu ar avea de suferit în cazul permiterii exporturilor de grâu, astfel fermierii solicită deblocarea urgentă a acestora.

„Consumul anual de grâu în Moldova ar fi de maxim 300 de mii de tone. La cele peste 250 de mii de hectare semănate cu grâu în toamna 2021, cred că am putea obține o recoltă sub un milion de tone. Respectiv, nu putem vorbi de probleme la capitolul aprovizionare internă. Avem agricultori cu stocuri de 15 mii de tone de grâu depozitate, în special pentru aceștia este absolut necesară eliberarea depozitelor pentru noua recoltă. Situația creată este extrem de nefavorabilă”, a menționat Igor Grigoriev, președintele asociației.

Campania de recoltare a grâului, potrivit prognozelor, ar putea demara în a treia decadă a lunii iunie, fiind necesară eliberarea spațiilor de stocare pentru noua recoltă.

Lanțul logistic a fost grav afectat din cauza războiului din Ucraina, iar posibilitățile de export au fost reduse la maxim, astfel cantități mari de grâu nu pot fi exportate.

„Ținând cont și de problemele de pe piața din regiune, nici contracte de vânzare nu este atât de ușor de stabilit. Nu cred că este real să fie exportate mai mult de 50-70 de mii de tone de grâu lunar. Respectiv, permiterea exporturilor de pe acum nu ar genera niciun pericol chiar și în condițiile schimbării drastice a cantității recoltei”.

Astfel, producătorii susțin că s-ar putea pomeni într-o situație și mai problematică din cauza stocurilor prea mari de grâu.

„Stocurile de grâu existente la producători au fost menținute pentru a fi vândute în primăvară, iar cu banii obținuți să fie realizate lucrările necesare. Toate schimbările din ultima perioadă sunt nefavorabile pentru aceștia, iar orice zi în care este tărăgănat exportul reduce mult șansele de a reuși să comercializăm la timp și să pregătim spațiile de stocare”.

‹ adv ›

În urma ultimelor negocieri, s-a decis că interdicția la grâu nu va fi anulată, însă va fi monitorizată situația de pe piață pentru a lua o decizie în următoarele săptămâni.

Ce ține de exportul altor culturi, cum ar fi porumb sau floarea-soarelui, Igor Grigoriev a specificat că se întreprind măsuri zilnic pentru a fluidiza traficul de mărfuri. Totuși, fluxul de mărfuri care vine din Ucraina îngreunează exporturile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›