image
Sursa foto: Jurnal TV

CONTRABANDA CU EPOLEȚI. După ce a câștigat procesele contra lui Damir și Voicu, Sorin Stati așteaptă „cadoul” lui Cavcaliuc

Sorin Stati, fost șef al „MoldAtsa”, a câștigat în judecată ambele procese inițiate de Dorin Damir, în care acesta solicita dezmințirea informațiilor privind implicarea sa în atacul raider asupra companiei „Glorinal” și în contrabanda cu anabolizante, precum și achitarea unor daune morale în sumă de 130 000 de lei.

Mâine, pe 25 mai, în ajunul zilei sale de naștere, Stati este așteptat în judecată în procesele intentate de fugarul Gheorghe Cavcaliuc, fost șef adjunct al IGP, și de finul acestuia Maxim Ciubaciuc, fost șef al Secției Contracarare Contrabandă din cadul INI. Cei doi de asemenea au fost acuzați de către pârât de protejare a contrabandei în timpul guvernării PD.

La începutul acestui an, pe 19 ianuarie 2022, Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a respins ca neîntemeiată cererea lui Dorin Damir cu privire la dezmințirea informațiilor făcute publice de către Sorin Stati în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, din 21 septembrie 2020. Atunci fostul șef al „MoldAtsa” a relatat despre participarea nemijlocită a lui Damir în preluarea abuzivă a companiei de construcții „Glorinal” de către frații Oleg și Vladimir Nemțanu, despre care ulterior Jurnal.md a realizat un film.

Ieri, 23 mai, aceeași judecătorie a încetat procesul pornit de Damir contra lui Stati în legătură cu declarațiile acestuia din 2019, făcute pentru o altă televiziune, cu privire la contrabanda cu anabolizante, dirijată de finul lui Plahotniuc. Instanța a luat această decizie, având în vedere faptul că dezvăluirile lui Stati au reprezentat de fapt un denunț, în urma căruia procurorii au intentat un dosar penal și, prin urmare, pârâtul nu are posibilitatea să dezvăluie secretele urmăririi penale. În afară de aceasta, precizează fostul șef al „MoldAtsa”, mandatul avocatului Alexandru Levinschi, care îl apără pe Damir, a fost falsificat.

„Damir credea că va fi arestat și a fugit la Tiraspol”

„Imediat după declarațiile mele din 2019, Damir credea că va fi arestat și a fugit la Tiraspol, Cavcaliuc a plecat la hotelui său din Asia, iar Ciubaciuc s-a pierdut prin Europa. Am aflat aceste lucruri de la Artur Gumeniuc, pe atunci director adjunct al SIS. Pentru că a doua zi Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate și i-a dat indicații lui Gumeniuc să mă audieze. În situația creată, pentru a mă da în judecată și a se încadra în termen, avocații lui Damir i-au trimis acestuia la Tiraspol o copie a mandatului, pe care el a semnat-o, dar care nu are nicio valoare, căci semnătura trebuia pusă doar pe original. Deși se consideră că avocații lui Damir sunt cei mai profesioniști, ei au admis multe greșeli de procedură și, în baza acestora, dosarul a fost scos de pe rol”, a declarat Sorin Stati pentru Jurnal.md.

Și Voicu, și Slivinschi, acuzați de contrabandă, au pierdut în instanță

La sfârșitul anului trecut, Stati a câștigat și procesul inițiat de către Mihail Slivinschi, fost șef al Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău, despre care anunțase că permitea ieșirea din țară a lui Șor și Plahotniuc fără a fi supuși controlului la frontieră și că avea și el un rol important în schemele de contrabandă.

Nici ex-ministrul de Interne Pavel Voicu nu a reușit să se răfuiască cu Sorin Stati. Despre acesta, fostul șef al „MoldAtsa” vorbise în aceeași emisiune „Ora expertizei” din 21 septembrie 2020, precum că ar încuraja contrabanda cu țigări în proporții deosebit de mari. Fostul ministru a pierdut procesul civil în această privință, iar amenda pe care poliția i-a pus-o lui Stati pentru declarațiile respective a fost anulată ulterior de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Ținând cont de reputația lui Cavcaliuc, aceste coincidențe mă pun în gardă”

Mâine seara, Sorin Stati este așteptat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la ora 16:00, pentru a participa la procesul inițiat de către Gheorghe Cavcaliuc, iar la ora 16:30 va avea loc următoarea ședință de judecată în dosarul pornit de Maxim Ciubaniuc, finul de cununie al lui Cavcaliuc. Cele două litigii sunt examinate de judecătorii Andrei Ojoga și, respectiv, Ecaterina Silvestru și pornesc de la aceleași dezvăluiri ale fostului șef al „MoldAtsa” cu privire la implicarea poliției în schemele de contrabandă. Stati nu exclude că s-ar putea aștepta la un „cadou” neașteptat de la Cavcaliuc în ajunul zilei sale de naștere, pe care și-o sărbătorește pe 26 mai.

„E foarte straniu că ședința în dosarul cu Cavcaliuc a fost stabilită cu vreo lună și jumătate înainte, dar nu am primit citația decât deunăzi, când am cerut explicații de la grefiera judecătorului. Iar a doua ședință, care este un alt proces, cu un alt judecător, e stabilită peste numai jumătate de oră. Nu vreau să cred în momente negative, dar știu că judecătorii nu se interesează dacă omul nu are și alte ședințe, pentru a nu fi o suprapunere. Nu cred în astfel de coincidențe. Ținând cont de reputația lui Cavcaliuc, care se crede poet, scenarist și are deseori idei frenetice, aceste coincidențe mă pun în gardă. Cunosc scenariile de prost gust care apăreau în mintea sa atunci când falsifica dosare pentru a persecuta opoziția și ăsta pare a fi unul dintre acestea. Cu atât mai mult cu cât poimâine e ziua mea de naștere”, susține Stati.

Menționăm că Gheorghe Cavcaliuc este anunțat în căutare de către autoritățile de la Chișinău, iar Maxim Ciubaciuc, potrivit surselor noastre, se află în R. Moldova după ce și-a dat demisia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: