image
Sursa foto: Getty Images

O cantitate record de petrol brut rusesc este deja încărcată în nave, dar nu are cumpărători

Aproximativ 62 de milioane de barili de petrol brut Ural, o cantitate record, se află încărcat în nave aflate pe apă, potrivit datelor firmei de analiză energetică Vortexa. Comercianții încearcă să găsească cumpărători pentru țiței, lucru care devine tot mai dificil din cauza războiului.

Statele Unite și alte țări au interzis importurile de țiței și produse petroliere rusești în urma invaziei din Ucraina, iar altele evită să cumpere mărfuri rusești de teama unor sancțiuni viitoare. Comisia Europeană are de asemenea în vedere un embargo asupra petrolului rusesc.

Volumul de țiței Ural aflat pe apă este de trei ori mai mare decât cantitatea medie de dinainte de război, a spus Vortexa, chiar dacă exporturile rusești de petrol pe mare au scăzut la 6,7 milioane de barili pe zi (bpd) în mai, cu aproximativ 15% mai puțin față cantitatea de de 7,9 bpd în februarie.

„Cifrele principale, care arată că exporturile rusești sunt încă relativ mari, nu spun întreaga poveste. Petrolul rusesc continuă să se acumuleze pe mare”, a spus Clay Seigle, strateg energetic din Houston.

Cantitatea de petrol brut Ural aflată pe mare, dar fără o destinație stabilită este de 15% din total, ceea ce reprezintă de asemenea, un nou maxim, a adăugat Seigle. O parte din acest petrol ar putea fi în tranzit către cumpărători nedezvăluiți, în timp ce altă parte ar putea fi marfă nevândută, scrie Digi24.

Cea mai mare parte a petrolului rusesc merge în Asia, în principal India și China, în timp ce volumele de țiței către Europa au crescut, de asemenea, înaintea embargoului pe care vrea să-l impună Comisia Europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: