(doc) Plîngău: Ministrul Gaibu a fost cercetat penal, pentru spălare de bani. Dosarul, clasat de procurorul de buzunar al lui Plahotniuc

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, cere demisia ministrului Economie, Sergiu Gaibu, după ce a intrat în posesia unor documente, printre care și ordonanțe ale Procuraturii Anticorupție, din care reiese că actualul ministru a fost cercetat, anterior, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, ulterior dosarul fiind clasat de procurorul PA Lilian Rudei. Mai mult, o companie deținută de Sergiu Gaibu ar fi solicitat un grant de 200.000 lei din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, subordonată Ministerului Economiei. Gaibu nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Foto:

„Câteva zile în urmă am intrat în posesia unor documente foarte importante din activitatea și biografia ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, care a tăinuit o parte din informația despre dumnealui. Într-o ordonanță a Procuraturii Anticorupție este vizat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, pentru activitatea sa în calitate de director executiv al unei bănci comerciale, desfășurată în anii 2012-2013, având calitatea de bănuit pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. În aceste ordonanțe se menționează că a fost facilitată spălarea de bani a unei sume de peste 4 milioane de lei. Mai mult ca atât, în acea perioadă, procurorii anticorupție au depistat că suma de 583.300 lei a fost transferată în contul cetățeanului Andrei Iurțev, în luna ianuarie 2021, care i-a ridicat numerar, i-a stocat ulterior pe cardul bancar al domnului Sergiu Gaibu.

Platforma DA respectă prezumția nevinovăției, însă în același timp, considerăm că este în drept să cunoască anumite date tăinuite din biografia ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, luând în calcul importanța funcției pe care o deține și cât de greu îi este sectorului economic în aceste clipe dificile, și pentru a exclude orice dubiu de șantaj din partea unor grupuri de interese din Republica Moldova.

Domnul ministru Gaibu este obligat să vină cu detalii pe acest caz, cu explicații. Care a fost motivul să fie tăinuit statutul său de bănuit pe dosar penal din trecut? Dosarul a fost clasat în perioada 2016, de procurorul PA Lilian Rudei, care este cunoscut tuturor oamenilor informați pe domeniul justiției, a fost un procuror de buzunar al lui Plahotniuc, acum e avocatul lui Ilan Șor”, a declarat Dinu Plîngău, în cadrul unei conferințe de presă.

„Mai mult ca atât, în adresa Platformei DA au parvenit documente, legate de obținerea unui grant din partea ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – n.r.), subordonat Ministerului Economiei, pe firma ministrului Sergiu Gaibu, firma cu denumirea Prospero-Comerț SRL, în sumă de 200.000 lei. Conform prevederilor legale și cerințelor de eligibilitate, firma cu cota parte care aparține domnului ministru Gaibu nu era eligibilă”, a mai menționat președintele Platformei DA.

„Solicităm ca remanierile să se producă cât mai urgent, pentru a nu continua pagubele pentru Republica Moldova”, a conchis Plîngău.

Potrivit CV-ului ministrului Economiei, în perioada 2009 iulie – 2014 noiembrie, Sergiu Gaibu a fost membru al Comitetului Executiv, Director executiv al liniei funcționale operațiuni și tehnologii informaționale în cadrul BC „Banca Comercială Română Chișinău” SA.


Pub