(video) Grosu, despre livrarea de armament NATO către RM: „Ani de zile armata era cenușăreasa bugetului. Nu văd probleme dacă o facem civilizat și transparent”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu vede o problemă în livrarea de armament Moldovei de către NATO atâta timp cât se face într-un cadru civilizat, transparent, democratic. „Nu văd probleme, păstrăm statului de neutralitate”, a declarat Igor Grosu, la o emisiunea Prime Time de la Prime.

Foto: UNIMEDIA

„Noi suntem conștienți că ani de zile nu s-a investit în armată și cumva armata era cenușăreasa bugetului. Ai atâta securitate cât investești în securitate. Către cei care au sărit așa emotivi - noi avem o colaborare în cadrul Parteneriatului pentru Pace de ani de zile, transparent, civilizat, militarii participă la tot felul de operațiuni de pacificare, deminare. Sunt mecanisme transparente. Ceea ce noi am înțeles e că vom învesti în forțele noastre armate pentru a face față provocărilor, care sunt și noi suntem obligați să ne apărăm țara. Să avem armată și frontieră echipată.

Când o să o facem - o să fie un proces transparent, o să facă evaluarea Ministerul Apărării, reieșind din asta vom lua decizii, în cadrul legal”, a declarat Grosu.

„Neutralitatea trebuie apărată. Atâta timp cât noi facem acest lucru într-un cadru civilizat, transparent, democratic, nu văd probleme, păstrăm statului de neutralitate”, a adăugat acesta.

Ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că „Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO”, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei. Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a arătat indignat de aceste declarații. „Avem nevoie de pace, dar nu de planurile militare NATO”, a comentat Dodon, menționând că „principalul avantaj geopolitic al țării noastre este statul de neutralitate”.

Totodată, astăzi, socialiștii au cerut explicații de la conducerea de vârf a țării, după aceste declarații, iar viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenco, a declarat că planurile de a furniza arme din partea NATO Republicii Moldova trezesc nedumeriri la Moscova.

„Cooperarea RM cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP), iar unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”. Astfel a comentat ministerul de Externe de la Chișinău, declarația ministrului de Externe al Marii Britanii privind planurile de a furniza arme din partea NATO Moldovei.


Pub