Femeia din Moldova, care a protejat pacea pe continentul african: Ce spune maiorul Aliona Zara, după misiunea în Sudanul de Sud

Aliona Zara este una dintre puținele femei înrolate în rândurile Forțelor Armate RM cu grad de maior. În perioada anilor 2020-2021 ea a participat în calitate de observator militar în misiunea ONU de menținere a păcii din Sudanul de Sud (UNMISS).

Foto: FB

Aliona Zara consideră că participarea femeilor în misiunile de menținere a păcii duce la sporirea credibilității populației față de trupele ONU și susține că prezența femeilor este esențială, în contextul interacțiunii cu comunitățile locale și sporirii gradului de conștientizare a necesităților femeilor în zonele de conflict.

„Această misiune mi-a oferit oportunitatea de a câștiga o experiență unică și variată în domeniul operațiunilor de menținere a păcii, conlucrării cu colegi din diferite țări, exponenți din diferite comunități", a declarat Aliona Zara.

Participarea militarilor moldoveni la misiunile ONU este o practică des utilizată de Forțele Armate RM. Începând cu luna august 2022, Armata Națională va detașa în Liban un contingent format din 20 de militari, care vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare, precum și de patrulare în aria de responsabilitate.

Anterior, militarii moldoveni au fost decoraţi cu „Medalia pentru misiunea de pacificare în Balcani”, în semn de recunoaștere a angajamentului lor în misiunea KFOR, pentru asigurarea libertății de mișcare pentru toate comunitățile din Kosovo. 


Pub