Moldova va primi 800 de milioane de euro din partea guvernului francez pentru Moldelectrica și CFM

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei, în valoare de 800 mii de euro, oferiți de guvernul francez. Vicepremierul Andrei Spînu, împreună cu directorul executiv al AFD, Rémy Rioux, au semnat Memorandumul de Înțelegere privind interesul comun de cooperare în sectoarele energetic și feroviar, prin intermediul programelor de asistență tehnică și financiară.

Foto: midr.gov.md

Astfel, din banii alocați de AFD, 400 mii de euro vor fi redirecționați pentru securitate energetică, în particular, pentru realizarea a două studii post sincronizare a rețelei de transport Moldelectrica la rețeaua ENTSO-E. În acest sens, va fi elaborat Catalogul de măsuri necesare pentru buna funcționare post sincronizare și identificarea proiectelor noi pentru a fi incluse în planului de dezvoltare a rețelelor electrice de transport. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu RTE Franța, anunță ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Iar alți 400 mii de euro sunt prevăzuți pentru implementarea planurilor de reformă și reorganizare la nivelul Căii Ferate din Moldova. Pentru prima dată, în țara noastră se va organiza un forum dedicat sectorului de transport feroviar, la care vor fi discutate mai multe subiecte, printre care analiza pieței de mărfuri pe calea ferată, digitalizarea căilor ferate și a planului de investiții în calea ferată ce urmează să fie finanțat de către guvernul francez.

De asemenea, a fost agreat cu directorul general al AFD, în numele Guvernului Republicii Moldova, un sprijin financiar adițional de 60 milioane de euro pentru susținerea sectorului energetic și feroviar, menționează instituția.

Grupul AFD implementează politica Franței în domeniile dezvoltării și solidarității internaționale. Pentru a-și consolida activitățile în Republica Moldova, AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău, în februarie 2022.


Pub