Ne așteaptă un nou deficit de sare? Cea mai mare întreprindere de extragere din Europa și-a sistat activitatea

Cea mai mare întreprindere de extragere a sării geme (n.r. - de bucătărie) din Europa, care activează în Ucraina – Artemsoli, și-a sistat activitatea, în contextul agresiunii militare ruse. Despre acest fapt a anunțat directorul interimar al întreprinderii, Victor Iurin, pentru Free Radio. Printre țările care procură acest produs de primă necesitate se numără și Republica Moldova.

Foto: freeradio.com.ua

„Întreprinderea nu activează, este inactivă, conform ordinului, pentru o perioadă nedeterminată. Bombardamentele sunt constante, clădirea administrativă este parțial distrusă. Au fost lovituri directe în mine, într-un depozit de materiale. Procesul de producție nu poate avea loc. Doar nu vom pune oamenii în pericol. Cu atât mai mult că, majoritatea locuitorilor din Soledar, angajați ai Întreprinderii de Stat „Artemsol” au fost deja evacuați. Majoritatea angajaților din administrație, ingineri și tehnicieni, nu sunt pe loc”, a menționat Victor Iurin.

Acesta consideră că închiderea întreprinderii va fi resimțită și de consumatorii de peste hotare: „Eram cea mai mare companie de extragere a sării din Europa. Printre clienții noștri obișnuiți se numără Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, România”.

La începutul lunii martie, sarea alimentară nu era de găsit pe rafturile unor magazine. Atunci Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a venit cu explicații și a declarat în cadrul unei conferințe de presă că sunt rezerve și e un posibil agiotaj.

La scurt timp, ministerul Economiei a informat populația că „nu există motive de panică” și peste 1000 de tone de sare a fost importate în Moldova.

La începutul lunii mai, Consiliul Concurenței a venit cu precizăriîn legătură cu „fluctuațiile semnificative pe piața de sarealimentară începând cu sfârșitul lunii februarie”. „Scăderea pe termen scurt a stocurilor de sare, având în vedere imposibilitatea de a realiza importuri din Ucraina și comportamentul irațional de cumpărare al consumatorilor” - sunt factorii de bază care au condiționat lipsa de sare de pe rafturi, explică instituția.  


Pub