miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeOriginal Sheep, fabrica de brânzeturi și cașcaval natural din Cimișlia: Devenind procesatori, dăm speranță...

Original Sheep, fabrica de brânzeturi și cașcaval natural din Cimișlia: Devenind procesatori, dăm speranță mai multor producători locali

Recomandate

„Oieritul este ramura ce a devenit o tradiție a zonei de sud a Moldovei, iar noi am decis să-i oferim o șansă” – așa începe istoria afacerii de procesare a laptelui de oi și capre cunoscută sub brandul Original Sheep inițiate la Cimișlia, ajunsă o soluție pentru zeci de producători mici de lapte din zonă. 

Primii pași spre dezvoltarea afacerii au fost făcuți în 2010, prin colectarea și comercializarea brânzei de oi. Și-au dorit să comercializeze către magazine, iar pentru aceasta au fost nevoiți să pregătească toate documentele necesare pentru reglementarea procesului. 

După multă muncă, compania G.M-COM SRL a ajuns a fi prima din Moldova care a plasat brânză de oi ambalată în ambalaj vacuum pe rafturile supermarketurilor. 

Totuși, ținând cont de faptul că brânza colectată de la producători era de calitate diferită, au decis să inițieze procesarea laptelui pentru obținerea unui produs finit omogen. 

Când am început a colecta laptele, în zonă brânza de oi se vindea la prețuri mici, pentru că mulți nu aveau unde o păstra și erau nevoiți să cedeze din preț pentru a evita alterarea produsului. Ulterior, propunând un preț stabil, mulți producători au investit în afaceri pentru a produce mai mult și mai calitativ, având o soluție sigură de comercializare”, povestește Gheorghe Guzun, unul dintre fondatorii brandului de cașcavaluri Original Sheep. 

În 2019, au construit fabrica de procesare a brânzei de oi și capre din orașul Cimișlia, iar procesarea a trecut la un alt nivel.

Dotările fabricii ne permit să producem brânză de oi din lapte pasteurizat, păstrat în condiții corespunzătoare. Capacitatea de procesare este de 6-8 tone de lapte zilnic. Am studii în medicină și cunosc cât este de importantă o alimentație sănătoasă. Astfel, am inițiat și producerea cașcavalului 100% natural din lapte de oi și capre”.

Calitatea laptelui joacă un rol decisiv în obținerea cașcavalurilor bune, iar noua fabrică și prețul echitabil s-au dovedit a fi stimulente pentru producătorii din zonă, astfel încât tot mai mulți optează pentru calitate și livrează laptele la punctele de colectare ale întreprinderii. 

Devenind procesator, dai speranță mai multor producători. Noi colaborăm cu aproximativ 50-60 de producători. Acesta este un factor important care mă face să-mi doresc să dezvolt afacerea în continuare. În plus, plasăm pe piață un produs autohton de calitate, deci contribuim și la asigurarea unei alimentații mai sănătoase a societății

Producerea cașcavalurilor este o nișă pe care își propune să o valorifice pe deplin și în continuare. Tehnologia de producere este îmbunătățită continuu, la fel și diversificarea gamei. 

Avem un mare noroc – un tehnolog bun în cadrul fabricii. Este persoana care simte exact când și ce trebuie să facă. În plus, participă la cursuri peste hotare pentru a-și îmbunătăți abilitățile astfel încât reușim să asigurăm calitatea solicitată pe piață. 

Totuși, fiecare zonă are specificul ei, care imprimă calități diferite produsului, astfel încât gustul cașcavalului din diferite regiuni diferă. Acest lucru este influențat inclusiv de vegetația consumată de animale, climă, care oferă alt gust laptelui. Astfel, ne străduim cu resursele locale să producem ce e mai bun”. 

Cel mai mare impediment, potrivit producătorilor, este imposibilitatea de a exporta produse lactate în Uniunea Europeană. Pe lângă aceasta, exporturile planificate în țările CSI au fost date peste cap concomitent cu declanșarea războiului din Ucraina. 

Am participat la diferite expoziții cu produsele noastre, ba chiar am reușit să semnăm și contracte. La moment însă, totul este suspendat din cauza războiului”. 

În schimb, pe piața locală au reușit să stabilească parteneriate de succes de mai mult timp cu majoritatea supermarketurilor, ajungând să colaboreze și cu supermarketuri de top din țară, inclusiv Kaufland. 

Asigurând calitatea corespunzătoare, nu există bariere de plasare a produselor pe rafturile supermarketurilor. Ce ține de colaborarea cu Kaufland, este unica rețea de supermarketuri, unicul partener, care a acceptat toate pozițiile și le-a plasat într-un loc vizibil, dedicat producătorilor locali.

Lucrăm cu toată rețeaua Kaufland, iar cașcavalurile noastre sunt disponibile în mai multe raioane ale țării. Dorim să dezvoltăm și vânzările directe, însă mai avem de muncit în această direcție”.

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale