image
Sursa foto: jurnal.md

Expert: Săptămâna trecută leul moldovenesc a înregistrat o ușoară depreciere față de principalele valute

Săptămâna trecută a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară: aprecierea continuă a dolarului american pe piețele internaționale și continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc față de principalele valute din țările cu care R. Moldova deține relații economice. Opinia aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost expusă într-un articol postat pe blogul său.

Potrivit expertului, leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slab decât la începutul acestui an. De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțul moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri.

Însă pe de altă parte o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv, este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, cea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul ultimelor trei săptămâni.

Pe parcursul săptămânii precedente leul moldovenesc s-a depreciat față de 9 valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70% în creștere cu 16% față de luna precedentă.

De la începutul anului leul moldovenesc s-a întărit față de 6 valute a principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO, leul în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului.

În același timp leul moldovenesc s-a depreciat față de 4 valute de bază. Cea mai mare depreciere este față de rubla rusească (-26,9%). Față de dolarul american leul moldovenesc s-a depreciat cu 7,0%. Această depreciere în cea mai mare parte este determinată de aprecierea valutei americane pe plan internațional, fenomen specific perioadelor de criză.

Față de perechea valutară EURO&USD leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii 7 ani. Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro din contra a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinat de contextul internațional și mai puțin de cel local.

Noutăţile partenerilor

comentarii: