image
Sursa foto: ANSA

ANSA a verificat tarabele cu pește: Mai multe loturi au fost retrase din vânzare; Cum să alegeți un produs de calitate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a inițiat controale în perioada 12 - 18 mai, curent, privind calitatea peștelui proaspăt și congelat, comercializat în unitățile de comerț. Ca rezultat, inspectorii au depistat mai multe abateri și au solicitat retragerea anumitor produse din vânzare.

Inspectorii Agenției au depistat că în unele cazuri peștele se vindea cu abateri de la normele sanitar-veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură. În unele cazuri lipsea prețul ori informația cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului. Ca rezultat, inspectorii au întocmit procese-verbale cu privire la contravenții.

Totodată, au fost extrase probe de pește pentru analize de laborator care au scos la iveală probleme legate de calitatea produselor. Inspectorii nu oferă detalii, dar spun că acestea loturi „au fost imediat retrase din comerț”. Instituția mai anunță că va continua verificările calității peștelui proaspăt și congelat.

În context, ANSA recomandă consumatorilor să procure produse alimentare, mai ales cele ușor perisabile, doar din unități autorizate, care asigură respectarea condițiilor igienice și sanitare. La alegerea peștelui consumatorii sunt îndemnați să se ghideze de următoarele criteris: ochi – strălucitori, clari; branhii – culoare deschisă, fără mucus sau cu mucus transparent; suprafața – curată, fără lovituri, nelipicioasă; solzii -  culoare naturală, caracteristică speciei, lipiți strâns de corp; carne – fermă, elastică; miros – specific peștelui, fără miros străin, de alterare.

„În cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistați ca acestea să fie retrase din comercializare și solicitați registrul de reclamații pentru a înscrie neconformitățile date”, mai spune ANSA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: