image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: În RM nu este înregistrat niciun caz de variola maimuței, boală răspândită în ultima perioadă în Europa

În Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de „variola maimuței”, boală răspândită în ultima perioadă în Europa, dar mobilitatea cetățenilor în perioada estivală îi face vulnerabili. Despre acest lucru a anunțat astăzi șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă. Ministerul Sănătății nu a comentat, deocamdată, afirmațiile.

„Noi ținem legătura și consultăm aceste subiecte cu colegii din România. Ne uităm la ghidarea din partea OMS. Cu regret, Ministerul Sănătății încă nu a binevoit să informeze populația și să ne spună care ar fi activitățile medicilor, dar și în comunitate care ar fi măsurile de prevenție pentru o posibilă această nouă provocare, inclusiv, să procure așa cum sunt recomandate, rezerve minime de vaccinuri împotriva variolei maimuței.Vreau să precizez că la momentul actual nu au fost înregistrate cazuri de variola maimuței în Republica Moldova", a spus Boris Gâlcă.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat peste o sută de cazuri confirmate de variola maimuței în 12 țări, printre care Regatul Unit, Portugalia, Suedia sau Italia. Autoritățile de la București susțin că în România nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin anti-variolă, pentru a avea un stoc de siguranță.

Potrivit experților, erupția cutanată sau leziunile în cazul variolei maimuței pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite. Transmiterea între oameni are loc, în principal, prin picături respiratorii mari. Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic pot ucide virusul variolei maimuțelor. Organizația Mondială a Sănătății arată că, în afară de una dintre persoanele infectate, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică, acest lucru fiind „neobișnuit”. Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții cu variola maimuței, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână. O recomandare în acest sens a fost făcută și în Marea Britanie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: