BNM a implementat o nouă versiune a SAPI pentru transferuri mai rapide și mai sigure

23 Mai 2022, 16:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 16:58 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 mai 2022, a fost lansată noua versiune a Sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI). Proiectul de modernizare a SAPI, care a început în martie 2021, urmare a eforturilor depuse de toți participanții la proiect (Banca Națională, participanții SAPI, furnizorul soluției) a ajuns cu succes la etapa punerii în practică.

Modernizarea sistemului a cuprins componenta de software și hardware a SAPI, și a inclus separarea logică a sistemului de decontare pe baza brută în timp real (DBTR) şi a sistemului de compensare cu decontare pe bază netă (CDN). Suplimentar, a fost creată o nouă posibilitate de gestiune a limitelor de lichiditate de către participanți, migrarea mai avansată a mesajelor de plată (ISO 20022), precum și înlocuirea platformei hardware. Aceste schimbări vor asigura o creștere scontată a performanței sistemului.

Funcționalitățile noi ale SAPI oferă un grad superior de automatizare întregului lanț de plăți – de la inițierea acestora de către plătitor, până la recepționarea mijloacelor bănești de către beneficiar. Avantajele modernizării urmează să fie resimțite și apreciate, la fel, de utilizatorii serviciilor de plăți în lei moldovenești – persoanele fizice și cele juridice.

Potrivit Conceptului de dezvoltare a domeniului de plăți din Republica Moldova, modernizarea SAPI reprezintă o primă etapă a acțiunilor ce urmează a fi întreprinse de BNM, care va fi urmată de etapa a doua – implementarea la nivel național a plăților instante.

Proiectele  sunt orientate spre dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Acestea urmăresc scopul de a facilita modernizarea serviciilor de plăți și de a oferi comunității financiare un sistem de plăți ce înglobează atât infrastructuri de înaltă performanță, cât și instrumente de plată moderne care ar corespunde necesităților consumatorilor.

SAPI a fost implementat în anul 2006 și este administrat și operat de BNM. În anul 2021, prin intermediul SAPI a fost procesat un volum total de 13,8 milioane tranzacții în valoare de 1083 miliarde lei, majorându-se atât ca număr (9,8 la sută), cât și ca valoare (0,7 la sută) comparativ cu anul 2020. Volumul mediu zilnic al operațiunilor în SAPI a constituit 54,6 mii de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde lei.

Pe parcursul anului 2021, disponibilitatea medie a sistemului pentru participanți a constituit 99,9 la sută, ceea ce ilustrează capacitatea înaltă a SAPI, fără întreruperi sau incidente, pe durata programului de funcționare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău