Soldații ucraineni din Azovstal vor fi judecați de un „tribunal internațional” în Donețk

Pushilin_RT_140222-768×512
Foto: g4media.ro

Soldații ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal sunt deținuți pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk și vor fi judecați de un „tribunal internațional”, a declarat liderul acestei republici, Denis Pușilin, scrie Digi24, potrivit Interfax.

„Prizonierii de la Azovstal sunt deținuți pe teritoriul Republicii Populare Donețk. De asemenea, pe teritoriul republicii este plănuită organizarea unui tribunal internațional”, a afirmat Denis Pușilin, potrivit sursei citate.

Pușilin a mai adăugat că „în prezent se lucrează la documentul de înființare a tribunalului”.

Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video cu luptătorii ucraineni de la Azovstal, care s-au predat forțelor ruse.

În total, s-au predat 2 439 de soldați, membri ai Batalionului Azov și ai armatei ucrainene, mai scrie Interfax, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov. 78 dintre aceștia sunt femei, a mai spus Konașenkov, precizând că au fost și străini printre cei care s-au predat.

Comandantul Batalionului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente