image
Sursa foto: parlament.md

Declaraţie comună a Comisiilor juridică şi externă de la București și Chișinău pentru demersul de integrare europeană al RM

Comisia juridică şi Comisia pentru politică externă din Senatul României, precum şi comisiile similare din Parlamentul Republicii Moldova, s-au reunit la Iaşi, cu acest prilej fiind adoptată o declaraţie comună în vederea sprijinirii Republicii Moldova în demersurile de integrare europeană.

Declarația exprimă hotărârea fermă de a continua conlucrarea și coordonarea strânsă în domeniile de competență și interes reciproc, inclusiv în plan parlamentar, în sprijinul dezvoltării agendei bilaterale și promovării priorităților de cooperare convenite între România și Republica Moldova, în special asupra necesității accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

În urma semnării acestei declaraţii comune, preşedintele Comisiei juridice din Senatul României, Iuliana Scântei, a afirmat că acest moment este deosebit de important, întrucât integrarea europeană a Republicii Moldova este un "drum ireversibil".

„În declaraţia comună s-au punctat chestiuni care ţin nu doar de politica externă, de susţinerea diplomatică a Republicii Moldova pentru integrarea deplină în Uniunea Europeană, ci şi chestiuni care ţin de politica internă şi de îmbunătăţirea şi consolidarea stabilităţii şi oferirea unui plus şi a unui ajutor celor de la Chişinău pentru creşterea nivelului de trai şi pentru prosperitate, aşa cum e nevoie pe ambele maluri ale Prutului. E o declaraţie simbolică, care reafirmă angajamentul nostru politic, în calitate de parlamentari, senatori, reprezentanţi în Senatul României, angajamentul de susţinere şi de continuitate în eforturile acestea pe care le avem de dus împreună până la realizarea obiectivelor comune, mai cu seamă acum, în acest context geopolitic marcat de conflictul din Ucraina", a declarat senatoarea Iuliana Scântei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că reuniunea va face parte din șirul de evenimente care vor transmite un semnal foarte clar pentru clasa politică de la Chișinău și București, dar și comunității statelor Uniunii Europene că Republica Moldova merită și trebuie să fie parte a Uniunii Europene.

„Noi rămânem consecvenți angajamentului nostru de integrare europeană. Apreciem ajutorul constant al României, care a fost și, sunt sigur, va fi principalul avocat a Republicii Moldova în acest parcurs,” a declarat speakerul Igor Grosu.

În cadrul ședinței comune oficialii și-au manifestat interesul pentru organizarea unei reuniuni comune a celor două parlamente de la București și Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: