Ministrul de Externe britanic: Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO

Ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, afirmă că „Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO”, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei. Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere, transmite bbc.com

Foto: bbc.com

Ministra britanică a mai spus că este clar: „în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova, cândva republică sovietică, se află la granița de sud-vest a Ucrainei. Nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei. Moldova nu este membră a NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei, scrie sursa citată.

Truss a spus că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor cuprinde și „alte state vulnerabile precum Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Acesta este un subiect al discuților pe care-l avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă se datorează riscului că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a spus: „Absolut. Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”. „Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”, afirmă Truss.

Ieri, în marja ministerialei Consiliului Europei de la Torino, ministrul de Externe al RM, Nicu Popescu s-a văzut cu omologul britanic, Liz Truss, la scurt timp după întrevederea noastră recentă de la reuniunea miniștrilor de externe ale statelor G7, care s-a desfășurat în Germania.

„Am vorbit despre ultimele evoluții în regiune, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și repercusiunile acestuia asupra Republicii Moldova, în special în ceea ce privește criza umanitară, impactul economic și social asupra țării noastre.

Ne-am referit și la cooperarea bilaterală dintre țările noastre, inclusiv domeniile care aduc beneficii concrete cetățenilor: liberalizarea comerțului și fortificarea capacităților instituțiilor naționale pentru combaterea corupției”, a declarat Popescu.


Pub