Cum comentează Maia Sandu criticile unor oficiali din Ucraina că „Moldova ar ajuta prea puțin în războiul împotriva Rusiei”

Președinta, Maia Sandu, spune că „înțelege starea” oficialilor ucraineni care au criticat țara noastră pentru că „nu ar fi ajutat suficient Ucraina din frica să nu-și strice relațiile cu Moscova. „Ei au dreptul să ceară de la toți mai mult pentru că ei sunt în război și pentru că ei pierd zilnic oameni, copii, soldați, vârstnici”, a declarat Sandu la emisiunea Bună seara de la Moldova 1.

Foto: UNIMEDIA

„Au fost niște declarații pe care le-am văzut mai devreme, când cineva din Guvernul ucrainean a spus că Republica Moldova nu a făcut suficient. Eu înțeleg starea lor și ei au dreptul să ceară de la toți mai mult pentru că ei sunt în război și pentru că ei pierd zilnic oameni, copii soldați, vârstnici, și e justificată această atitudine.

Noi am răspuns și răspundem cum putem, da, sunt unele țări care pot să-i ajute mai mult și vedem că primesc ajutoare mari din partea SUA, din partea statelor UE. Nu avem de ce să analizăm această reacție emotivă. Este pe deplin justificată și noi, probabil, am fi reacționat la fel”, a spus șefa statului.

„În același timp, repet, noi facem tot ce putem și suntem deschiși să-i ajutăm în continuare”, menționează președinta.

Referitor la solicitarea Ucrainei de oferi cele 6 MiG-uri de la Mărculești, aceasta spune că „MiG-urile nu sunt funcționale, în primul rând, iar în al doilea rând există o prevedere în Constituție și o decizie a Curții Constituționale care explică ce înseamnă neutralitatea”.

„Există țări, care chiar pot ajuta militar Ucraina. Republica Moldova nu este acea țară”, a conchis Sandu.

Vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat anterior că Moldova ajută prea puțin Ucraina și acuză autoritățile că nu vor să-și strice relațiile cu Moscova. La fel, aceasta a invitat-o pe șefa statului, Maia Sandu, în Ucraina să vadă cu ochii ei teroarea războiului. „Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici”, a declarat aceasta.

În cadrul vizitei de la începutul lui mai la Kiev, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat Republicii Moldova oficial cele 6 MiG-uri pentru a le repara și a le oferi armatei din Ucraina.

La solicitarea UNIMEDIA consiliera președintelui Parlamentului, a spus că Moldova a refuzat să i le ofere armatei ucrainene. „Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a spus pentru UNIMEDIA, Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

„Agenția Proprietăți Publice nu a primit vreo solicitare oficială din partea Ucrainei referitoare la cele șase avioane MiG și diferite elemente tehnice aflate în gestiunea Aeroportului Mărculești. Acest echipament a ajuns în administrarea APP acum trei ani, respectiv nu putem să ne expunem asupra pregătirii tehnice a aeronavelor. Din declarațiile foștilor oficiali, ex-miniștri și ex-premieri, se știe că ele nu au zburat din 1998, prin anii 2000 fiind scoase din circuitul militar. Cele șase avioane stau în hangarele Aeroportului Mărculești, nu pe pistă, cum a vehiculat presa”, a declarat pentru UNIMEDIA serviciul de presă al instituției.

Informații despre faptul că Ucraina ar fi cerut de la țara noastră cele 6 MiG-uri au apărut în spațiul public încă din luna aprilie publicația ucraineană pravda.ua, cu referință la surse de încredere, susține că Moldova a refuzat să vândă Ucrainei avioanele de luptă MiG, pe care le are în dotare. Motivul invocat de sursele publicației ucrainești ar fi „frica guvernării de la Chișinău de a supăra Rusia” în urma unei astfel de decizii. În consecință, relațiile dintre cele două state vecine ar fi devenit tensionate și reci.

O altă publicație din țara vecină însă susține ca articolul despre MiG-urile moldovenești sau, mai bine zis, informația transmisă de așa-numitele surse reprezintă un fake news. „În urma discuțiilor cu diferiți experți, am ajuns la concluzia că jurnaliștii de la pravda.ua pur și simplu au înghițit momeala pusă de dușman, care vrea să să strice relațiile dintre Ucraina și Moldova”, notează dumskaya.net.

Atunci, prim-ministra Natalia Gavrilița a evitat să răspundă dacă Kievul a solicitat de la Moldova să ofere 6 avioane MiG. În cadrul unei conferințe de presă, Gavrilița a declarat că „în ceea ce privește asistența pe plan militar, sunt țări mult mai bine dotate, care au reziliența internă, economică, energetică, pentru ca să ofere acest ajutor”.

La fel și în primul caz, Agenția Proprietății Publice în gestiunea căreia se află MiG-urile a declarat că „nu a fost citată în mod oficial la acest subiect”.


Pub