Ministrul Agriculturii, despre prețurile la produsele alimentare: Este greu să facem prognoze, dar bineînțeles că trebuie să fim pregătiți pentru scumpiri

Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, nu exclude posibilitatea unor noi scumpiri la produsele alimentare. „Este foarte greu să faci o prognoză obiectivă la moment, luând în considerație evenimentele actuale și după cum am menționat războiul din țara vecină”, a spus acesta la emisiunea REEZOMAT și menționează că securitatea alimentară a țării nu va fi pusă în pericol.

Foto: UNIMEDIA

„Este foarte greu să faci o prognoză obiectivă la moment, luând în considerație evenimentele actuale și după cum am menționat războiul din țara vecină a perturbat căile de livrare a mărfurilor, a perturbat căile de furnizare a inputurilor. Dar bineînțeles că trebuie să fim pregătiți pentru acele eventuale scumpiri care vor parveni. Avem prognoza pentru inflația din acest an și majorarea acesteia duce nemijlocit și la scumpirea produselor. Fiind o țară agrară cu certitudine putem să afirmăm că vom asigura securitatea alimentară a țării, terenurile sunt însămânțate, dar desigur la unele culturi pot parveni probleme, roada poate să nu fie cea care am contat, din diverse motive: condițiile climaterice, problema fertilizanților”, a răspuns ministrul Gherciu, întrebat dacă trendul scumpirilor va continua să crească.

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că ulterior inflația va continua să scadă, doar dacă nu vor fi alte șocuri.


Pub