Piața asigurărilor iese din amorțeală! Primele brute subscrise s-au majorat cu 24,5%

21 Mai 2022, 20:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2022, 20:43 // Actual //  Lupu Eduard

Companiile de asigurări din Republica Moldova au încasat în primul trimestru al anului curent prime de asigurare în volum de 485,2 mil. de lei, în creștere cu 24,5% față de perioada similară din anul 2021, conform datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Piața asigurărilor din Republica Moldova rămâne dominată de segmentul asigurărilor generale, cu o pondere semnificativă de 94,4% în volumul total al primelor brute subscrise de companiile de asigurări, ce a însumat aproximativ 458 milioane lei. Asigurărilor de viață le-a revenit o cotă de 5,6% în volumul total al primelor brute subscrise, ceea ce constituie o valoare de 27,3 milioane lei.

Creșterile au fost consemnate la majoritatea claselor de asigurare, inclusiv de accidente (implicit accidente de muncă și boli profesioniste) (+80,3%), de sănătate (+11,6%), CASCO (+7,7%), de incendiu și alte calamități naturale (+55,4%), alte asigurări de bunuri (+86,2%), de răspundere civilă auto, inclusiv RCA internă (+19,5%) și Carte Verde (+55%), de răspundere civilă avia (+139,7%), culturi agricole (+114%), de viață (+3,6%) etc. În același timp, diminuări de prime au înregistrat următoarele clase de asigurări: de nave aeriene (-191,9%), de răspundere civilă generală (-43,5%), de vehicule de cale ferată (-90,8%).

În linii generale, creșterea primelor brute subscrise a fost dictată de creșterea solicitărilor de perfectare a contractelor de asigurare cu 80 993 (la 31.03.2022 – 443 242 contracte încheiate), inclusiv RCA (+11 928 contracte) și Carte Verde (+26 084 contracte).

În același timp, volumul total al despăgubirilor achitate de către companiile de asigurări, în primul trimestru 2022, a însumat 185 mil. lei, în creștere cu 17,1%, față de perioada similară a anului 2021. Daunele achitate pentru asigurările generale au constituit 174,6 mil. lei (+15,6%), iar pentru asigurările de viață – 10,3 mil. lei (+47,7%).

În structura despăgubirilor, au crescut esențial despăgubirile de sănătate, care au însumat 11,4 mil. lei, în creștere cu 42,9%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, s-au majorat daunele achitate pentru asigurările de răspundere civilă auto, care au constituit 88,8 mil. lei, înregistrând o creștere cu 14,3%, inclusiv RCA – 70,5 mil. lei (+14,3%) și Carte Verde – 18,2 mil. lei (+14,9%). În aceeași perioadă, despăgubirile de asigurare achitate pentru CASCO s-au majorat cu 21,7%, de incendiu și alte calamități naturale – cu 42,4%, alte asigurări de bunuri – cu 46,4%.

Pe parcursul primului trimestru 2022 au fost achitate 14 315 daune, cu 1 708 mai mult comparativ cu aceeași perioada din 2021.

La situația din 31 martie 2022, pe segmentul asigurărilor își desfășurau activitatea 10 companii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău