(video) #ChișinăuTALKS cu activista Ana Popa: „Ori mă mut în altă parte, ori încerc să schimb ceva”

Save Chișinău
Foto: #ChișinăuTALKS

A.O. Save Chișinău au realizat recent un interviu interesant cu Ana Popa, activistă și biciclistă de mai bine de 12 ani, și co-fondatoare a Alianței Biciclete Chișinău.

Anetta Dabija, fondatoarea proiectului „Save Chișinău”, a discutat în cadrul interviului cu Ana Popa despre ce înseamnă transportul alternativ și de unde vine trendul mașinii personale, au făcut o comparație între infrastructura pentru bicicliști din Chișinău și cea din alte orașe unde a ciclat și a locuit protagonista interviului (precum Barcelona sau Wrocław): „acolo nici nu-ți trece prin cap să-ți pui cască, totul e așa de safe”. Deși străzile din Chișinău încă nu sunt la acest nivel, Ana este optimistă și apreciază schimbările care deja sunt vizibile.

Ea a povestit despre activitatea sa alături de autorități, primărie, Direcția generală transport public și căi de comunicație, și că a simțit o necesitate acută de oameni și de specialiști care să facă schimbarea. A povestit despre succesul alocării (pentru prima dată la Chișinău) a unui buget destinat transportului alternativ, precum și despre valoarea muncii de activist, despre proiectele care mișcă lucrurile la noi precum Moldova on bikes, dar și despre faptul că biciclistul la noi, din păcate, încă nu este văzut ca un participant la trafic „în toată legea”.

Ana a explicat pe îndelete ce presupune infrastructura pentru bicicliști, cât de complexă este aceasta și cât de diferită poate fi.

Făcând zilnic minim 10 km pe bicicletă, ea observă că numărul de mașini crește, iar în vehicule de obicei nu este decât o singură persoană, ceea ce creează ambuteiajele interminabile pe care le simțim cu toții în ultima vreme. Ce trebuie să facem? Să facem modul de transport alternativ cât mai atractiv!

P.S. Dacă te numeri și tu printre pietonii Chișinăului, ce zici de un Sindicat al pietonilor?! Iar dacă susții modul de transport alternativ, devino parte a comunității Alianța Biciclete Chișinău sau vino să mergem împreună pe biciclete prin Chișinău, în fiecare ultimă zi de vineri din lună, la Masa Critică.

Echipa „Save Chișinău” publică periodic materiale scrise, videouri și podcasturi cu experți și alți oameni din domeniul politicilor urbane: le puteți urmări activitatea atât de pe pagina de Facebook Save Chișinău sau pe cea de Instagram, cât și pe YouTube.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente