BNM pune în circulație o monedă comemorativă dedicată lui Mihai Dolgan

20 Mai 2022, 10:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 10:54 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Începând cu 20 mai 2022, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Dolgan – compozitor, instrumentist, interpret de muzică ușoară, fondator al formației legendare „Noroc” (1967), conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul” (1974), laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii” .

Celebrul compozitor a lăsat un tezaur muzical impunător: șlagăre nemuritoare, printre care „De ce plâng chitarele?”, „Dor, dorule”, „Cântă un artist”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Creația lui Mihai Dolgan constituie un adevărat fenomen artistic.  Compozitorul a educat generații întregi, cultivându-le gustul pentru muzica bună, rafinată, modernă. Într-un interviu pentru presa străină, Mihai Dolgan spunea : „Viața m-a adus la ceea ce sunt”.

„Publicul și profesioniștii din lumea muzicii i-au apreciat talentul, spiritul inovator și viziunea artistică neordinară. Iar înregistrările devenite astăzi documentare, de fapt, reînvie impresii și sentimente mereu  actuale în viața noastră, indiferent de generație. Ne dorim, ca moneda comemorativă consacrată lui Mihai Dolgan să ajungă în rândul numismaților și altor consumatori de artă monetară  – ca o valoare numismatică, dar și ca un îndemn de a descoperi și a redescoperi creația celebrului muzician”, spune guvernatorul BNM, Octavian Armașu, cu ocazia lansării monedei.

 

Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un  tiraj de 500 unități  și va completa seria „Personalități”.

Moneda comemorativă, ambalată în capsulă de metacrilat transparentă și în cutie de prezentare, este însoțită de certificatul de autenticitate care conține un QR cod, în care este stocată informația despre monedă. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău