Octavian Armașu, guvernator BNM: Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații

20 Mai 2022, 17:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 17:14 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a participat la conferința „Transformarea digitală și incluziunea financiară”, care s-a desfășurat la Chișinău.

În deschiderea evenimentului, guvernatorul a declarat că subiectul discutat rezonează cu prioritățile băncii centrale: digitalizarea și incluziunea financiară. Octavian Armașu a subliniat că cele două crize recente – pandemia și războiul din Ucraina – au impus abordări noi pe partea de securitate informațională. În acest sens, BNM s-a conformat rapid noilor tendințe și, alături de instituțiile statului, caută soluții de răspuns mai adecvat la noile provocări.

Șeful băncii centrale a adăugat că serviciile financiare urmează acest trend global de digitalizare, numărul de actori si servicii digitale financiare fiind în creștere.

„Deseori inovațiile merg mult mai repede decât reglementările și aici regulatorii caută soluții cum să creeze condiții pentru dezvoltarea inovațiilor. Digitalizarea sistemului financiar-bancar național este necesară, s-a rămas în urmă, dar există potențial mare”, a precizat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului BNM, similar cu multe alte țări, inovarea în Fintech în Moldova începe primordial din partea domeniului de plăți:

„Acestea prezintă cele mai mari posibilități, dar și tehnologiile din plăți în alte țări sunt segmentul cel mai inovator din FinTech. În derulare, proiectele BNM care pun un fundament solid la tot ce urmează să fie construit în materie de plăți sunt două: transpunerea PSD2 (Payments Systems Directive 2) și proiectul național de plăți instant”.

Astfel, BNM întreprinde măsurile necesare pentru a dezvolta infrastructura de plăți în țara noastră, care va permite implementarea unor noi instrumente de plăți, a spus Octavian Armașu. În acest context, guvernatorul BNM și-a exprimat speranța că vor fi atrași investitori în sectorul Fintech din Republica Moldova.

„Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații. Acest parcurs poate fi realizat dacă există o cooperare între regulatori, instituțiile statului, investitori și participanții pieței. Adică noi putem realiza acest parcurs dacă îl implementăm cu instituții ale statului puternice și în condiții atractive pentru investitorii noi”,  a subliniat Octavian Armașu.

Totodată, șeful băncii centrale a vorbit despre rolul deosebit pe care îl are educația financiară în societate, care are drept scop și ținerea în concordanță a dezvoltării serviciilor financiare sub aspect digital cu pregătirea consumatorilor de a beneficia pe deplin de aceste servicii moderne.

Cea de-a doua ediție a conferinței „Transformarea digitală și incluziunea financiară” a fost organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în perioada 19-20 mai 2022. Evenimentul și-a propus să ofere o platformă de interacţiune între părţile interesate în transformarea digitală, concentrându-se pe nevoile comunităţile de afaceri şi pe perspectiva acesteia de a asigura o schimbare reală şi profundă pentru a se adapta mai bine la noua paradigmă a realității.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
25 Apr. 2024, 12:22 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

În perioada 6-8 septembrie la Butuceni, unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova va avea loc TechVillage. Evenimentul are scopul să ajute startupurile din Republica Moldova, România și Ucraina să ridice o rundă de finanțare. Circa 50 de startup-uri și investitori internaționali se vor reuni pentru a stabili noi parteneriate.

Timp de 3 zile, participanții vor fi implicați în diverse activități rurale și de business, menite să creeze o conexiune strânsă. Astfel, va fi promovat și turismul rural, iar oaspeții vor descoperi Republica Moldova ca destinație turistică.

Agenda include activități precum Fire Side Chat, Pitching, ședințe individuale de mentorat, cină în stil moldovenesc în aer liber, activități de networking.

TechVillage creează un mediu de colaborare în care startup-urile și investorii interacționează direct, schimbă idei și identifică oportunități de colaborare.

Dacă ești investitor, participă la eveniment și susține talentele din regiunea CEE cu investiții sau suport în dezvoltarea afacerii.

Dacă ești fondator de startup nu rata șansa să cunoști investitorii și să ridici o nouă rundă de investiții sau să găsești suport pentru a crește afacerea. 

Pentru a participa la eveniment solicită o invitație pe acest LINK. Pentru a asigura calitatea, organizatorii își rezervă dreptul de a selecta participanții.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău