Primul Centru regional de asistență a copiilor care au fost victimele sau martorii infracțiunilor, a fost deschis la Bălți

FotoJet
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Primul Centru regional de asistență integrată a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor, de tip Barnahus, a fost inaugurat astăzi în mun. Bălți, unind, sub același acoperiș, servicii din trei domenii – social, juridic și medical, pentru a le acorda, astfel, copiilor un nivel sporit de protecție pe durata procesului de urmărire penală. Noul centru va deservi întreaga regiune de nord a republicii, atât mun. Bălți, cât și cele 11 raioane, în total 571 de localități.

Centrul regional este o instituție socială cu specializare înaltă, care acordă patru tipuri de asistență specializată, complexă și multidisciplinară, copiilor care au fost victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, de trafic de copii sau de violență în familie.

Aceste servicii sunt necesare în procesul de colectare a probelor în cauze penale, și anume: audierea în condiții speciale, examinarea și expertiza medico-legală, asistența psihologică de criză, asistența pentru asigurarea protecției copilului în situație de risc.

Categoriile de specialiști care vor presta servicii în cadrul Barnahus-ului sunt toți cei care, în conformitate cu atribuțiile funcționale, sunt abilitați să participe la examinarea cauzelor penale în care sunt implicați copii, în calitate de victime sau martori, și anume: judecători de instrucție, procurori, polițiști, medici, medici legiști, aceștia fiind desemnați de structurile în care sunt angajați, pentru fiecare caz examinat în parte.

Altă categorie de specialiști vor fi angajați direcți ai prestatorul de servicii, în acest caz – Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii – psihologi, juriști, intervievatori, lucrători mediali, asistenți sociali.

În acest sens, a fost semnat un Acord de cooperare dintre mai multe instituții statului și organizații care vor asigura prestarea serviciilor integrate a specialiștilor din domeniul juridic, medical și social, după modelul Barnahus, axat pe legislația ONU, UE și a Consiliului Europei.

Contribuția financiară totală pentru renovarea și dotarea Centrului Barnahus din Bălți, acordată de donatori internaționali, ajunge la circa 3 milioane lei. Pentru funcționarea Centrului în 2022, din bugetul de stat au fost alocati 1 478 752 lei.

În planul Ministerului Muncii și Protecție Sociale și în Programul pentru Protecția Copilului pentru anii 2022-2026 este inclus crearea a încă două centre de tip Barnahus, unul în zona Centru, la Chișinău, și celălalt în zona de Sud, la Cahul.

Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat 374 de cazuri, în care copiii au devenit victime a infracțiunilor cu caracter sexual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente