(vox) Am vorbit cu studenții originari din Moldova despre majorarea burselor pentru românii de pretutindeni

studenti romania

Recent, Camera Deputaților din România a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea burselor acordate românilor de pretutindeni pentru a studia în România. Conform deciziei, bursele studenților se vor majora de două ori. Am decis să aflăm ce spun studenții originari din Moldova în privința acestei decizii.

Am discutat cu mai mulți tineri originari din Republica Moldova care își fac studiile în România. Fie că sunt abia în primul an de facultate sau sunt pe cale să își susțină în sfârșit teza de licență, tinerii spun că decizia Guvernului României este binevenită.

De această părere este și Uliana Ciobanu, studentă la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor la Universitatea din Craiova: „Mă bucură faptul că cei de la Ministerul Educației din România s-au gândit și la noi, la românii de pretutindeni/etnicii români, și au decis să ne sprijine mărindu-ne bursa de la 320 la 700 RON sau acordându-ne dreptul de a obține burse de merit sau de performanță, astfel plasându-ne la un nivel cu studenții români. Într-adevăr, bursa actuală nu este suficientă pentru noi, căci jumătate din ea este folosită pentru achitarea căminului, iar cealaltă parte – pentru procurarea alimentelor. Mărirea bursei sau obținerea altui tip de bursă ne oferă multe avantaje atât pe plan financiar, cât și personal, astfel noi devenim mai independenți fără ca să le mai cerem bani părinților și putem să ne focusăm pe studii fără ca să ne mai căutăm un job. Putem economisi bani și să călătorim, să ieșim cu prietenii în oraș sau să ne satisfacem dorințele”.

La rândul său, o altă studentă, ne spune că România oferă studenților basarabeni o mulțime de oportunități care formează condițiile necesare pentru ca studenții să se simtă ca acasă: „Majorarea burselor pentru românii de pretutindeni mi se pare o reală încurajare oferită de statul român pentru studenții basarabeni. Personal, sunt pe loc fără bursă, dar sunt profund recunoscătoare pentru toate oportunitățile care sunt la dispoziția noastră în timp ce studiem în România. Este vorba despre niște oportunități de care nu am fi avut parte nicăieri în altă țară în calitate de studenți străini. România oferă mai mult decât doar oportunitatea de a studia, aici ne sunt create și condițiile necesare ca românii de pretutindeni să se simtă ACASĂ. O facultate chiar îți poate schimba viața. Am primit în trei ani de studii mai mult decât m-aș fi așteptat și mă bucur enorm că viitorii studenți basarabeni vor fi susținuți pentru a-și urma studiile. Un mare mulțumesc guvernului român”, a spus Cristina Munteanu, studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Deși bursele studenților se vor mări substanțial, tinerii spun că această decizie este ca o atenuare a faptului că, în ultimul timp, inflația a atins cote nemaiîntâlnite, iar în contextul creșterii rapide a prețurilor, majorarea burselor devine o necesitate. „Decizia pe care a luat-o statul român mi se pare foarte inspirată, dat fiind faptul că inflația a atins cote nemaiîntâlnite într-un timp atât de scurt, iar prețurile au crescut foarte mult și vor continua să crească. Studenților le este de două ori mai greu să se întrețină, iar acest ajutor este binevenit. Într-un fel, mie îmi este incomod când mă gândesc cât ajutor ne oferă statul român nouă studenților basarabeni, comparativ cu proprii lor cetățeni. În același timp, mă încântă ideea că de anul viitor ne va fi mai ușor tuturor studenților basarabeni să ne întreținem aici și să ne axăm mai mult pe studii decât pe alte surse alternative de venit”, relatează Maria Toma, studentă la Universitatea din București (UniBuc).

 

Mai mulți tineri ne-au spus că majorarea burselor acordate studenților cu statut de români de pretutindeni va deveni un stimul pentru viitorii studenți să își continue studiile anume în România. De această părere este și Vladislav Paladi, student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Părerea mea cu privire la majorarea bursei este una pozitivă. Susțin decizia statului român, îndeosebi pe fundalul ultimelor scumpiri. Aceasta reprezintă, în același timp, un stimul pentru viitorii candidați la admitere, dar și pentru studenții curenți care își vor putea gestiona mai bine cheltuielile din viața de student”, susține tânărul.

 

Majorarea burselor transformă imediat anii de studenție într-o perioadă mai frumoasă și plină de oportunități inedite. Despre asta ne-a spus Sergiu Doban, student la Universitatea Maritimă din Constanța: „Sunt foarte recunoscător pentru decizia luată de Ministerul Educației din România, astfel schimbând total studenția și făcând-o mai frumoasă. Ne oferă șansa să ne axăm mai mult pentru a studia și a obține și alte burse de merit, fără a fi preocupați de căutarea unui job sau ne face mult mai independenți de părinți, deoarece bursa de 320 RON este insuficientă pentru un student, ajunge doar pentru a achita căminul și transportul public, dar dacă mai ești la chirie, nu-ți ajunge practic deloc. Majorarea bursei va determina și pe alți basarabeni să opteze pentru studii universitare în România. Odată cu mărirea bursei, noi, studenții, vom putea să revenim mult mai des acasă și să fim alături de cei dragi, deoarece costurile de transport sunt foarte mari și ne permitem să venim acasă maximum de trei ori pe an”.

 

Despre stabilitatea financiară pe care le-o va oferi studenților majorarea burselor de studii ne-a vorbit și Cristina Bujac, studentă în anul I, la Universitatea din București: „Cu siguranță, decizia ministerului nu poate să nu ne bucure pe noi, studenții etnici români. Majorarea burselor, în primul rând, înseamnă mai multă libertate și stabilitate financiară, care, sincer vorbind, este o nevoie primară pentru studenți. De asemenea, faptul că vom avea dreptul să beneficiem și de burse de merit e un lucru minunat. În sfârșit, statul oferă condiții egale pentru toți studenții, iar asta ne face să ne simțim și mai mult ACASĂ”, ne spune tânăra.

 

Un alt tânăr ne spune că majorarea burselor va oferi studenților posibilitatea de a alege dintre a munci sau a se focusa mai mult pe studii. Astfel, dacă bursele studenților într-adevăr se vor majora, studenții vor opta mai mult pentru diverse oportunități în favoarea unui job. „Cred că este o inițiativă foarte importantă pentru persoanele care studiază aici. Astfel, studenții vor fi mai puțin predispuși la nevoia unui job pentru asigurarea existenței minime. Din proprie experiență cunosc cum e să trăiești într-o țară europeană, cu prețuri europene și să fii întreținut de către părinții tăi care se confruntă cu criza economică persistentă din Republica Moldova. Dacă aș fi avut o astfel de bursă, probabil nu aș fi optat pentru un job part-time și aș fi avut mai mult timp liber și energie pentru dezvoltare personală mai elaborată. Mă bucur că (unii dintre) elevii basarabeni nu o să fie nevoiți să aleagă între a lucra pentru a trăi decent și a se limita în anumite privințe. Apoi, amploarea crizei economice crește pe zi ce trece, fiind cauzată de invazia violentă din Ucraina. Odată cu începerea războiului, atât economia Republicii Moldova, cât și cea a României au de suferit și respectiv studenții din Moldova care învață în orașele României le resimt în dublă măsură. Majorarea burselor, din punctul meu de vedere, joacă un rol important în ameliorarea considerabilă a acestor consecințe și va ajuta la promovarea studiilor universitare în România”, a explicat Nick Pogranicinîi, student la Universitatea Politehnică din Timișoara.

 

Printre tinerii cu care am discutat se află și Nicolae Popșoi, care studiază la Universitatea „Ovidius”, din Constanța. Asemenea celorlalți respondenți, Nicolae susține decizia cu privire la majorarea burselor. „Eu zic că asta este o decizie bună și studenții vor putea să se axeze mai mult pe educație și studiu, dar nu pe găsirea unui job ca să își poată asigura cheltuielile. Dacă acest proiect de lege va intra în vigoare, cred că și mai mulți studenți vor fi mai motivați să își aleagă România ca țara în care să-și continue studiile după etapa liceală”, a declarat studentul.

 

Decizia Guvernului României de a majora bursele studenților a fost influențată și de numeroasele demersuri făcute de către organizațiile de studenți din România. Despre acest lucru ne-a vorbit Aurica Versteac, președinta Comunității Tinerilor Basarabeni din Constanța: „Majorarea burselor pentru studenți este o decizie importantă în contextul actual. Scumpirile considerabile din ultimul timp se resimt și în rândul tinerilor cu statut de români de pretutindeni. Bursa de 320 RON pe lună nu este suficientă pentru cheltuielile zilnice precum procurarea alimentelor, achitarea abonamentelor lunare, cheltuieli la facultate. Pe lângă acestea mai sunt și cheltuieli personale, produse de igienă, produse pentru baie, curățenie, pastile, cosmetice… Lista e mare. Astfel, cu siguranță este o lege binevenită și așteptată de tineri. Le mulțumim organizațiilor de studenți pentru demersurile făcute în vederea majorării burselor și statului român pentru adoptarea acestui proiect.”

Prevederile cu privire la majorarea burselor pentru studenți urmează să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023/2024.

Reamintim că, în prezent, 4 843 de români de pretutindeni sunt înscriși în învățământul universitar din România, dintre care 2 979 la studii de licență, 1 683 la masterat, 44 la doctorat și 137 în anul pregătitor. Bursele acestora constituie 65 de euro pe lună pentru studenții de licență, 75 de euro pe lună pentru masteranzi și 85 de euro pe lună pentru doctoranzi.

   Autoare: Alina Zibrițchi 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente