Ce se va întâmpla cu Hotelul „Național”. Precizările Primăriei Municipiului Chișinău

281937200_7404696172936813_8469757795029447783_n
Foto: chisinau.md

Situație tensionată în jurul Hotelul „Național” din Chișinău, în urma imaginilor care au apărut azi pe rețelele sociale, din care se vede că terenul hotelului a fost îngrădit pentru a începe demolare. Care este reacția și răspunsul Primăriei aflați în articolul de mai jos.

Viceprimarul capitalei, restabilit în funcție prin hotărârea instanței de judecată, Victor Chironda, spune că a început demolarea clădirii Hotelului Național. Teritoriul este izolat, iar la fața locului fiind prezente două echipaje a poliției.

„Băieții se apucă de demolat. Repejor, cât nu a fost numit noul șef al Procuraturii Anticorupție. Se pare că între timp, au mai fost emise ceva autorizații, s-au mai făcut ceva înțelegeri. Încă o proprietate a statului «valorificată» cu succes”, a scris Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Chironda mai menționează pe pagina sa de Facebook că, în decembrie 2021, arhitecta-șefă a Chișinăului, Svetlana Dogotaru, spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă.

„Acum o săptămână am fost invitat la CNA să depun mărturii cu referire la emiterea ilegală a autorizației de desființare, pe procesul penal deschis în baza plângerii depuse de Sergiu Tofilat.

Agenția Proprietății Publice anunța că va revizui situația privind concesionarea hotelului”, mai spune viceprimarul capitalei.

Totodată, menționăm că, Primăria Chișinău a anunțat într-un comunicat de presă că autorizația de desființare a clădirii a fost emisă la data de 4 iunie 2021, cu termenul de executare a lucrărilor de 12 luni, respectiv termenul de începere a lucrărilor de șase luni.

Primăria mai informează că în prezent specialiștii din cadrul municipalității elaborează dispoziția de revocare a autorizației de desființare a clădirii, ca urmare a încălcărilor depistate la fața locului.

„Ieșind în teren, specialiștii din cadrul Direcției generale arhitectură și relații funciare și ai Direcției transport public și căi de comunicație au depistat mai multe nereguli, inclusiv ce ține de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic.

Pentru aceste lucrări, dar și pentru sistarea circulației pe partea carosabilului, nu a fost emisă o dispoziție de către Primărie”, se arată într-un update al municipalității privind situația de la Hotelul „Național”.

Primăria mai menționează că, Agenția de Supraveghere Tehnică urmează să verifice declarația de începere a lucrărilor și faptul dacă antreprenorul general deține proiect de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație.


Menționăm că arhitecta șefă a municipiul Chișinău, Svetlana Dogotaru împreună cu viceprimarul Ilie Ceban sunt cei care au pregătit și semnat proiectul de desființare a Hotelului „Național”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente