Grupul Trans-Oil a atacat în instanță decizia CSE privind reglarea prețului la ulei

ulei
Foto: agora.md

Grupul Trans-Oil a atacat în instanța de judecată decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la nededucerea TVA pentru uleiul exportat, considerând-o drept o lovitură directă asupra companiei, precum și asupra securității alimentare a țării.

„În primul rând, decizia Comisiei va duce la creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, deoarece în prețul final va fi inclus TVA-ul, returnarea căruia e refuzată de către stat pentru o perioadă nedeterminată.

În al doilea rând, drept urmare a deciziei Comisiei, compania este nevoită să înceteze implementarea programului său de susținere a producătorilor agricoli și exportatorilor ucraineni. Amintim că, până în prezent, prin intermediul programului au fost acordate peste 20 de milioane de dolari SUA, iar volumul total planificat este de peste 100 de milioane de dolari SUA.

În al treilea rând, decizia Comisiei prezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a statelor Uniunii Europene, deoarece furnizarea către acestea de aproximativ 33 de milioane de sticle de ulei rafinat, precum și o cantitate mare de ulei nerafinat, este sub semnul întrebării.

În al patrulea rând, va avea de suferit balanța comercială a țării, precum și climatul investițional, iar în al cincilea rând, aproximativ 700 de persoane, care lucrează la întreprinderile noastre de prelucrare, riscă să rămână fără loc de muncă”, se arată în comunicatul companiei.

Grupul Trans-Oil menționează că decizia CSE a fost luată în pripă de către reprezentanții conducerii de vârf a țării, fără o analiză minuțioasă și fără a ține cont de toate riscurile posibile.

Ținem să menționăm că, pe 18 mai, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a include uleiul în lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente