Din Azovstal au fost evacuați practic toți oamenii. Cele mai importante evenimente din a 86-a zi de război

FTL0sBOWUAIN5dy
Foto: Орест/Twiteer

Astăzi este a 86-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar pe parcursul acestei zile.

🟣 Din Azovstal au fost evacuați practic toți oamenii, acest lucru a fost anunțat de președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, în cadrul unui interviu.

„Au fost scoși civili, medici și răniți grav. Cred că în foarte scurt timp va fi încheiat procesul de evacuare a tuturor”, a spus Zelenski.

El a mai adăugat că luptătorii din Azovstal au primit ordinul că au dreptul să iasă din uzină și să-și salveze viețile.

🟣 Orașul Rubijne, din regiunea Luhansk „a împărtășit soarta Mariupolului”, a declarat șeful Administrației Militare Regionale, Serhi Haidai, menționând totodată că practic toate clădirile au fost făcute una cu pământul și că multe dintre ele nu pot fi reparate.

🟣 Petro Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol, a declarat că acum nu vom afla niciodată numărul adevărat al morților, fiindcă armata rusă a demontat dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol.

„Astăzi, ocupanții au finalizat scoaterea dărâmăturilor și scoaterea cadavrelor din Teatrul Dramatic. Echipamentul este îndepărtat, iar zona este deschisă.

Acum nu vom ști niciodată câți civili din Mariupol au fost de fapt uciși de bomba rusească la Teatrul Dramatic. Morții sunt îngropați într-o groapă comună din Manguș”, a declarat Petro Andriușcenko.

🟣 Zelenski a spus că Ucraina va construi o nouă Мрія. Noua aeronavă va costa aproximativ 800 de milioane de dolari.

„Am vrut să-l construim, aveam nevoie de 800 de milioane de dolari. Am apelat la președintele Turciei cu o propunere de a construi un al doilea Мрія, dar nu am găsit banii. În acest caz, aceasta nu este o chestiune de bani, ci este o chestiune de ambiție. Este vorba de imaginea statului nostru și a tuturor piloților profesioniști care au murit în acest război”, a spus Zelenski.

Noua aeronavă va fi dedicată memoriei piloților care au murit în război.

🟣 Au fost publicate fotografii cu consecințele atacului de la Lozova. În urma atacului, clădirea casei de cultură a orașului și aproximativ 10 clădiri înalte, care se află în apropiere, au fost avariate.

În acest sens, a fost declanșată o anchetă preliminară privind încălcări ale legilor și sle obiceiurilor războiului.

🟣 Volodâmâr Zelenski a postat un videoclip cu momentul în care cade o rachetă peste casa de cultură din centrul orașului Lozova.

„Harkiv. Orașul Lozova. Atacul rusesc cu rachete asupra clădirii culturale nou reconstruite. Șapte victime, inclusiv un copil de 11 ani. Ocupanții au identificat cultura, educația și umanitatea drept dușmani. Și nu economisesc nici rachete, nici bombe pentru astea. Ce este în mintea oamenilor care aleg astfel de ținte? Rău absolut, prostie absolută.”

🟣 Soțiile și mamele soldaților din Azovstal cer Turciei să devină un garant al salvării vieților apărătorilor ucraineni și al întoarcerii lor acasă.

🟣 În urma unui atac cu rachetă asupra centrului orașului Lozova, regiunea Harkiv, șapte persoane au fost rănite.

Printre ei se numără un copil de 11 ani, a declarat Viktor Zabașta, directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență.

🟣 În fața Ambasadei Rusiei la Haga, zilnic este întins steagul Ucrainei de 20 de metri.

🟣 Luptele pe teritoriul Ucrainei sunt vizibile chiar și din spațiu.

„Am văzut nori de fum, iar noaptea fulgerări de la loviturile cu rachete… Sper că poporul Ucrainei va putea în curând să trăiască din nou în pace într-o țară liberă. Războiul ne-a dat înapoi cu un deceniu”, a spus astronautul german Matthias Maurer într-un interviu pentru Bild.

🟣 Potrivit UNICEF, numărul persoanelor care fug de război se apropie de 14 milioane. Peste 52 % dintre ei au copii.

🟣 Armata rusă înaintează spre Lâsâceansk și Severodonețk. Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhi Haidai, în centrul regional au fost identificați 12 morți, iar în regiunea Luhansk au fost distruse peste 60 de case.

 

🟣 Țările G7 vor aloca mai mult de 15 miliarde de dolari pentru economia Ucrainei, scrie presa ucraineană. 

Potrivit experților, Kievul are nevoie de acești bani pentru a compensa pierderile cauzate de războiul declanșat de Federația Rusă.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente