Digitalizarea a ajuns și la vize: Străinii care vin în Moldova le vor obține mult mai simplu

Guvernul a votat, în cadrul ședinței de ieri, proiectul privind modificarea regulamentului cu privire la eliberarea vizelor. Acesta completează clasificarea tipurilor de vize, de scurtă ședere, din Regulamentul cu privire la eliberarea vizelor și introduce noi tipuri de viză de lungă ședere. Totodată, cetățenii străini vor avea posibilitatea de a obține toate tipurile de viză prin intermediul portalului evisa.gov.md.

Foto: epresa.md

Astfel, în Regulamentul cu privire la eliberarea vizelor au fost introduse noi tipuri de viză de lungă ședere, prevăzute de Legea străinilor, și anume:

- viza de lungă ședere pentru activități în domeniul tehnologiei informației,

- viza de lungă ședere pentru transfer temporar al personalului în cadrul aceleiași persoane juridice,

- viza de lungă ședere pentru activități de stagiu.

Concomitent, proiectul urmărește să simplifice lista documentelor necesare pentru obținerea vizei de scurtă ședere în scop de afaceri, fapt care va crea premise favorabile pentru identificarea călătoriilor oamenilor de afaceri străini în țara noastră.

O altă modificare se referă la acordarea posibilității de obținere a tuturor tipurilor de viză, prin intermediul portalului evisa.gov.md. Ținând cont de faptul că Republica Moldova nu este reprezentată diplomatic în multe state, iar în unele cazuri – nici continental, necesitatea deplasării la una din misiunile diplomatice sau oficiale consulare ale țării noastre pentru obținerea vizei de lungă ședere îngreunează considerabil procesul de obținere a vizelor de lungă ședere, dar și de tranzit de către străinii care intenționează să studieze, să muncească, să-și dezvolte afaceri, să-și reîntregească familia sau să desfășoare alte activități în RM, prevăzute de lege, sau să tranziteze statul nostru.

Proiectul a fost avizat de autoritățile naționale, fiind revizuit, ținându-se cont de comentariile, obiecțiile și propunerile prezentate de alte instituții.

Necesitatea înlăturării acestor bariere a fost resimțită, în special, în perioada restricțiilor de circulație, introduse de statele lumii urmare pandemiei de COVID-19, libertatea circulației fiind afectată semnificativ. 



Pub