Noi măsuri de sprijin pentru persoanele angajate care au copii. Ce presupunea inițiativa legislativă

18 Mai 2022, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mai 2022, 10:18 // Actual //  MD Bani

Noile măsuri legislative de sprijin a persoanelor angajate cu copii vor fi adoptate până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. Asigurările au fost oferite de către deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul unui Club de presă organizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) marți, 17 mai. Astfel, mai mulți jurnaliști au avut posibilitatea să afle mai multe despre aceste modificări.

Precizăm că, la 13 mai curent, în Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă, care propune mai multe măsuri de susținere a persoanelor angajate cu copii și îngrijitorii. Aceste noi prevederi vin în sprijinul familiilor și business-ului și reprezintă un prim răspuns la provocările și obstacolele care există în legislație și în societate.

Proiectul de lege prevede:

  • Posibilitatea de partajare a concediul de îngrijire a copilului – până când copilul va împlini trei ani, atât tata, cât și mama vor
    putea împărți pe rând concediul de îngrijire, în perioade de cel puțin 4 luni.
  • Perioadă extinsă de solicitare a concediului paternal – proaspeții tătici angajați în câmpul muncii vor putea solicita concediul
    paternal în primul an de la nașterea copilului;
  • Termen mai scurt, venit mai mare în baza noii opțiuni de solicitare a indemnizației de creștere a copilului – pe lângă cele două opțiuni
    existente, părinții vor putea solicita indemnizația conform unei noi opțiuni, adică până când copilul va împlini 1 an și 2 luni, mărimea acesteia fiind de  90% din venitul unuia dintre părinți;
  • Reglementarea programului flexibil de muncă în Codul Muncii prin introducerea unor opțiuni noi: program de muncă mai scurt, începerea și încheierea zilei de muncă mai devreme/mai târziu etc.

„Prin implementarea acestor politici, ne dorim să susținem familiile cu copii mici din Republica Moldova, să le oferim mai multe oportunități și posibilități în alegeri atât pe plan profesional, cât și cel persoane. Ne propunem ca noile măsuri legislative de sprijin a persoanelor angajate cu copii vor fi adoptate până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare”, a spus  Dan Perciun.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, promovarea și reglementarea serviciilor de îngrijire timpurie a copiilor fac parte din prioritățile Guvernului.

„Crearea cadrului legal de flexibilizare a raporturilor de muncă și a concediilor de creștere este salutabilă pentru a încuraja
partajarea responsabilităților între ambii părinți, însă este necesar să oferim soluții pentru îngrijirea copilului când
părinții sunt la muncă: mai multe creșe, reglementarea activității bonelor sau alte servicii alternative de îngrijire individuală. În
prezent, doar 2 din 10 copii merg la creșă”,
 a declarat Marcel Spatari.

Prezentă la eveniment, Reprezentanta adjunctă UNFPA Moldova, Natalia Plugaru, a subliniat faptul că parteneriatul Fondului ONU pentru
Populație cu Parlamentul și Guvernul susține transformarea provocărilor demografice din țară în oportunități pentru femei și bărbați prin consolidarea rezilienței demografice.

„Studiul Generații și Gen indică o divizare inechitabilă a responsabilităților de îngrijire a copiilor și gospodăriei. Înregistrarea acestui proiect reprezintă un prim răspuns la provocările și obstacolele care există atât în legislație, cât și societate, ajutând astfel bărbații și femeile să aibă numărul dorit de copii, fără a fi nevoiți să aleagă între carieră sau
familie”,
 a reiterat Natalia Plugaru.

Potrivit studiului „Generații și Gen”, doar 5% din bărbați realizează „întotdeauna” sau „de cele mai dese ori” activități casnice precum: gătitul, curățenia sau spălatul rufelor și numai 5% dintre moldoveni simt că au reușit să atingă un echilibru între viața de familie și cea profesională.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău