„Ca să fim neutri, trupele rusești trebuie să se retragă de pe teritoriul nostru.” Discursul Maiei Sandu în Parlamentul European

Maia Sandu
Foto: Maia Sandu/captură ecran

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs în plenul Parlamentului European. Dânsa a vorbit despre criza cu care se confruntă țara noastră, fluxul mare de refugiați din Ucraina, conflictul din regiunea transnistreană și aspirațiile țării noastre de a adera la Uniunea Europeană.

„Tensiunile recente duc la preocupări și la o posibilă destabilizare a situației. Încercăm să rezolvăm diplomatic acest conflict. Nu ne dorim nici război, nici destabilizare. Considerăm că nu există o amenințare eminentă a Moldovei ca să fie atrasă în război. Dar ca să fim cu adevărat neutri, am apelat ca să fie retrase trupele rusești de pe teritoriile noastre. Acestea se află în regiunea transnistreană și încalcă neutralitatea și independența noastră”, a declarat Maia Sandu.

Dânsa a mai menționat că acordarea statutului de membru al UE pentru țara noastră este „luminița de la capătul tunelului” în acest moment: „Noi credem în valorile UE și în viitorul nostru alături de ea. Înțelegem că procesul de aderare este un drum lung și deloc ușor, dar nu vom ocoli căile grele”.

Maia Sandu a discutat astăzi, 18 mai, și cu oficialii de la Bruxelles despre securitatea din regiune și despre parcursul european al Moldovei.

Pe 12 mai, Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, țara noastră a parcurs trei etape din cele 10 pentru a adera la UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente