Școală distrusă, atac asupra civililor și incendii în Cernobâl. Cele mai importante evenimente din a 84-a zi de război

școală ucraina
Foto: Павло Кириленко

Astăzi este a 84-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin pe parcursul acestei zile.

🟣 Autoritățile din Ucraina susțin că Rusia a trimis luptători din Siria la război, transmite unian.net.

🟣 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Rus, Maria Zaharova, a declarat că răspunsul Rusiei la decizia Finlandei de a adera la NATO va fi o surpriză, dar măsurile vor fi militare, transmite agenția rusească de presă ria.ru.

🟣 Regiunea Luhansk (partea controlată de autoritățile ucrainene) a rămas fără energie electrică. Anunțul a fost făcut de autoritățile locale, care susțin că reparațiile nu sunt posibile până la încetarea ostilităților.

🟣 Ambasada SUA în Ucraina și-a reluat astăzi, 18 mai, activitatea în Kiev, transmite reuters.com.

🟣 În zona Cernobâl a crescut semnificativ pericolul de incendiu din cauza vântului și vremii uscate, precum și din cauza prezenței unui număr mare de mine terestre.

Conform Agenției de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonelor de Excluziune, la momentul de față se înregistrează cel mai mare incendiu din anul curent, iar stingerea acestuia este complicată din cauza resurselor tehnice limitate, furturilor, distrugerii echipamentului, combustibilului și minelor.

🟣 Negocierile dintre Rusia și Ucraina, la ziua de astăzi, sunt imposibile. Declarația aparține consilierului Podoleak din cabinetul președintelui ucrainean, transmite unian.net.

🟣 Trei persoane au murit în urma bombardării unui convoi de mașini cu civili în regiunea Herson. Informația a fost prezentată de Biroul Procurorului General al Ucrainei.

🟣 Ministerul Apărării din Rusia spune că aproximativ 700 de militari ucraineni din Azovstal s-au predat forțelor ruse, transmite agenția rusească de presă TASS.

Informația nu a fost confirmată de partea ucraineană.

🟣 Armata rusă a incendiat o școală dintr-o localitate din regiunea Donețk cu muniții fosforice interzise. Nimeni nu a avut de suferit. Informația a fost raportată șeful administrației regionale: „Școala nu avea nici armata, nici echipament militar. Doar că rușii, ca întotdeauna, distrug în mod deliberat infrastructura civilă.”

🟣 În regiunea Zaporojjia, armata rusă continuă să răpească cetățeni ucraineni. Conform ultimelor date oferite de autoritățile locale, 117 persoane sunt ținute ostatice.

🟣 Marea Azov riscă să dispară din cauza bombardamentului din Azovstal.

„Există o amenințare cu dispariția completă a Mării Azov. Bombardarea Azovstal ar putea deteriora structura tehnică, care reține zeci de mii de tone de soluție concentrată de hidrogen sulfurat. Scurgerea acestui lichid va ucide complet flora și fauna Mării Azov. În plus, substanțele periculoase pot pătrunde în Marea Neagră și în Marea Mediterană”, se arată într-un raport emis de autoritățile din Mariupol, transmite unian.net.

🟣 Serviciile secrete britanice spun că Rusia se confruntă cu probleme de resurse și că au apelat la forțe auxiliare precum trupele cecene și trupe de voluntari. În acest context coordonarea operațiunilor militare a devenit mai complicată și a afectat planul Rusiei.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente