image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Guvernul sa ajute Moldexpo, este o rușine”; Boris Gâlcă, despre pagubele de 308 mii de lei cerute de la un spital municipal

„Guvernul ar putea să ajute centrul Moldexpo să-și refacă infrastructura”, este reacția șefului Direcției sănătate a municipiului Chișinău la solicitarea directorului „Moldexpo”, care a cerut 308 mii de lei de la Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime”, pretinse prejudicii si pierderi pe durata celor doi ani de activitate a Centrului Covid-19.

Șeful Direcției sănătate amintește că spațiile Moldexpo au fost transmise, prin Hotarare de Guvern, în gestiunea Spitalului „Sf. Treime”, spitalul fiind obligat să organizeze și să presteze servicii medicale COVID-19.

„Viețile a peste 40 de mii de persoane, nu numai din municipiul Chișinău, dar și din republică, pe perioada celor doi ani de pandemie au fost salvate de cadrele medicale de la „Sf.Treime”. Era corect si important ca Agenția Proprietății Publice (APP) si administrația „Moldexpo” să invite responsabilii de la „Sf. Treime”, din cadrul Primăriei la o ședință de constatare. Sa admitem că s-au documentat anumite distrugeri de infrastructură și lipsa anumitor piese de mobilier la Moldexpo timp de peste doi ani. Dar, cu certitudine, este o mare rușine și pentru Moldexpo, pentru APP și pentru Guvern să ceară aceste rambursări de la Spitalul „Sf. Treime”, a menționat Boris Gâlcă

El a adăugat că medicii au tratat si salvat mii de persoane. „Spitalul Clinic Municipal „Sf.Treime” și-a făcut datoria profesională cu dedicație, iar Primăria Chișinău a alocat peste 130 mln. de lei în criza Covid, si inițial peste două milioane de lei pentru criza refugiaților - resurse care nu au fost rambursate de către Guvern.

„Cred că Moldexpo ar trebui să reanalizeze această situație. Si daca pretinsele prejudicii se vor confirma, sigur că prejudiciile trebuie rambursate”, a adăugat șeful Direcției.

Acesta mai sugerează că posibilele distrugeri invocate au putut fi înregistrate și pe durata crizei refugiaților. Astfel, dacă sunt documentate, aceste pierderi ar trebui rambursate din fonduri externe primite de Republica Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților.

„Suma de 308 mii lei este o sumă nu prea mare și astfel Guvernul ar putea sa ajute agentul economic de la Moldexpo să-și refacă infrastructura” Așa ar fi corect într-o țară civilizată în care, cu toti împreună, ne vrem în Uniunea Europeană”, a conchis șeful Direcției sănătate.

Guvernul nu a comentat deocamdată această situație.

Noutăţile partenerilor

comentarii: