image
Sursa foto: jurnal.md

Fost deputat, după 10 zile de la scumpirea bruscă a uleiului: „Asistăm la modul cum se distrează o gașcă de băieți șmecheri”

Fostul deputat Alexandru Slusari lansează noi critici la adresa instituțiilor statului în legătură cu scumpirea bruscă a uleiului și a lipsei reacției din partea autorităților. „Instituțiile publice demonstrează impotență și incompetență, iar noi, consumătorii, din nou achităm enorm de scump pentru lacomia unui grup îngust de afaceriști”, a menționat Slusari într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Fostul deputat observă că nici Consiliul Concurenței care a anunțat la 11 mai, că va solicita documentele necesare de la producătorul de ulei după care va decide în cazul în care acesta încalcă legislația, să aplice ori nu sancțiuni, - după șase zile nu a luat nicio decizie. Nici Comisia pentru situații excepționale nu s-a grăbit să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20 %, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor.

„Au trecut 10 zile de la majorarea bruscă a prețului la ulei. Toata aceasta perioada asistăm la un serial de prost gust și foarte scump pentru populația țării.

„Vaja Jhashi întăi a venit cu un comunicat de presă privind argumentarea ridicării prețurilor din cauza scumpirii materiei prime (care în realitate în ultimele două luni s-a ieftinit cu 6 lei per kg). Dar ieri Trans Oil a dat vina deja pe rețelele de comerț, întrucât compania intenționa să scumpească uleiul cu 7 lei la finele lunii mai, însă rețelele au majorat prețuri anticipat cu 12 lei. Adică, au făcut un fel de acord de cartel. Totodată, supermarketurile arată cu degetul în direcția Trans Oil. Deci vedem cum o gașcă de băieți șmecheri, care controlează economia, se distrează cu un ping-pong.

Dar cel mai interesant ce fac pe acest fundal urăt autoritățile noastre. Consiliul Concurenței a emis comunicat despre autosesizare și strănge hărtiile nu știu de la cine. Comisia Situații Excepționale nu se grăbește să plafoneze adaosul comercial pentru ulei dezodorizat, deși ar trebui să facă acest lucru a doua zi după scumpirea uleiului. Iar deputații așteaptă povești ale ministrului economiei despre inflația mondială și necesitatea adoptării cetățenilor la jocurile monopoliștilor”, observă Alexandru Slusari.

Potrivit fostului deputat, în cazul dat este vorba de un exemplu clasic și elocvent al acțiunilor anticoncurențiale, exprimat prin abuzul cras de poziții dominante pe piață și prin acordul de cartel.

„Regretabil este că tradițional instituțiile publice abilitate demonstrează impotența și incompetență, iar noi, consumătorii, din nou achităm enorm de scump pentru această lacomie a unui grup îngust de afaceriști”, a mai spus Slusari.

Amintim că la 11 mai Consiliul Concurenței a anunțat că investighează scumpirea bruscă a uleiului, care s-a majorat cu circa 20 - 25%, deși semințele de floarea soarelui în această perioadă s-au ieftinit de la 18 la 12 lei.

Totodată, deputatul PAS, Vladimir Bolea a declarat acum o săptămână, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV că autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20 %, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: