image
Sursa foto: Profimedia Images

Ce se întâmplă cu cei 265 de luptători de la Azovstal luați prizonieri; Duma de Stat vrea să interzică schimbul cu Ucraina

Rusia a declarat marți că 265 de soldați ucraineni care se adăposteau în uzina Azovstal din Mariupol „s-au predat”, contrazicând relatarea Kievului potrivit căreia soldații evacuați vor fi salvați într-un schimb de prizonieri.

Predarea luptătorilor din unitatea naționalistă Azov și a militarilor ucraineni blocați în uzina Azovstal din Mariupol a început ieri”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un briefing zilnic, potrivit The Moscow Times, citat de Digi24.

Rusia a anunțat că 265 de luptători, dintre care 51 au fost grav răniți, „au depus armele”.

Cei care au nevoie de asistență medicală au fost trimiși la un spital din orașul Novoazovsk, care este controlat de separatiștii pro-ruși.

Ministerul Apărării din Ucraina a declarat luni că luptătorii au fost evacuați prin coridoare umanitare în zonele aflate sub controlul separatiștilor ruși și susținuți de Moscova și  că o nouă „procedură de schimb” va avea loc mai târziu.

La scurt timp după declarația Ministerului rus al Apărării, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, a ordonat parlamentarilor să elaboreze un ordin permanent care să interzică schimbul de luptători Azovstal cu prizonierii de război ruși.

„Infractorii naziști nu ar trebui să fie supuși schimburilor. Sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Viacheslav Volodin.

Evacuarea a sute de luptători ucraineni, mulți dintre ei răniți, în orașele controlate de ruși, a marcat probabil sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii desfășurate până acum în războiul pronit de Vladimir Putin în Ucraina și reprezintă în același timp o înfrângere semnificativă pentru autoritățile de la Kiev. Mariupol este acum un oraș în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: