Presa rusă: „Au luat drumul greșit”. De ce economia Moldovei se prăbușește rapid

Portatul de știri rus ria.ru a realizat un articol despre „motivele din care economia Moldovei se prăbușește rapid”, în contextul ultimelor prognoze inflaționiste. În ceea ce privește inflația, Moldova este lider în Europa, iar acesta este doar începutul. Doctor în științe politice, profesor al Academiei ruse de Economie și Administrație Publică Natalia Haritonova „se teme că Republica Moldova se va confrunta cu un colaps economic complet”, scrie ria.

Foto: UNIMEDIA

„Poate că promisiunile deșarte ale europenilor pe fondul absenței unor propuneri concrete de depășire a crizei vor determina guvernarea moldovenească că arunce o privire mai sobră privind situații cu partenerii externi”, argumentează expertul. „Dar Chișinăul nu este gata să admită public că fără gaz ieftin din Rusia colapsul pieței alimentare și a muncii este inevitabil. Cea mai săracă țară a Europei plătește prețul pentru jocurile geopolitice ale conducerii sale”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Pe parcursul anului, veniturile reale ale populației au scăzut cu 12%, în timp ce tarifele au crescut. Sprijinul actualei guvern slăbește, iar concurenții nu stau cu mâinile în sân, scrie sursa citată.

Potrivit experților ruși, moldovenii văd încercările Ucrainei și Occidentului de a-i implica în conflict. „Mai devreme sau mai târziu, guvernul Sandu va face o greșeală gravă, ale cărei rezultate, suprapuse unor asemenea sentimente, se vor transforma în consecințe fatale pentru elita conducătoare”, este convinsă Haritonova.

Analistul politic Igor Tuleanțev susține că „situația din Ucraina ar putea fi o fereastră de oportunitate pentru Moldova, dar autoritățile refuză cu încăpățânare să folosească această șansă. În schimb, președintele parlamentului RM, Igor Grosu, a venit la Kiev, unde a discutat despre transferul luptătorilor MiG-29, iar la Chișinău a fost interzisă panglica Sf. Gheorghe, precum și simbolurile Z sau V”.

„În primele zile ale conflictului, Sandu a încercat să mențină a abordare corectă, însă vizitele regulate ale oficialilor SUA și UE au determinat-o, treptat, să-și schimbe retorica”, notează acesta.

Tuleanțev afirmă că datorită neutralității, ar fi posibil să se atragă investiții, să se organizeze o platformă de negocieri la Chișinău pentru Moscova și Kiev, să se deschidă un aeroport, să se facă un hub pentru refugiați cu bani europeni. „Dar minte a ajuns doar pentru a merge în urma Occidentului colectiv. Iar acest drum, judecând după evenimentele din ultimele săptămâni, poate fi dezastruos pentru țară”, conchide acesta.

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că ulterior inflația va continua să scadă, doar dacă nu vor fi alte șocuri.


Pub