Aproape un sfert din incendiile produse în anul curent au avut loc din cauza sobelor defecte

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că în primele patru luni ale anului 2022 în Republica Moldova s-au produs 684 incendii printre care 508 incendii ce constituie 74% au avut loc în sectorul locativ, 57 incendii 8% s-au produs în mijloacele de transport și 17 incendii 2% au izbucnit în clădiri cu destinație industrială.

Foto: IGSU

Potrivit informațiilor, conform datelor colectate, din incendii au fost salvate 58 persoane, dar și bunuri materiale în valoare de peste 147 milioane lei. Conform unui studiu realizat de instituție, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor în ultimele 4 luni au fost: nerespectarea regulilor la exploatarea sobelor și a canalelor de evacuare a fumului, construcție greșită, defecte ale sobelor și a canalelor de evacuare a fumului – 142 incendii, ce constituie, 21%, incendiere intenționată – 86 incendii, 13%, imprudența în timpul fumatului – 72 incendii, 11%.

Totodată, potrivit IGSU, în urma incendiilor produse pe teritoriul țării și-au pierdut viața 62 persoane, iar 16 oameni au fost traumatizați. În perioada primelor patru luni ale anului 2022, în Republica Moldova s-au produs 67 situații excepționale printre care 57 cu caracter tehnogen și 8 situații excepționale cu caracter natural. În urma consecințelor acestora nici o persoană nu a decedat.

În perioada ianuarie-aprilie 2022 în republică au fost înregistrate 19 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon emanate de la sobe și cazane, dar și 20 cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la aparate de încălzire cu gaze naturale.

În primele patru luni ale anului 2022 salvatorii au realizat 6 misiuni de extragere a persoanelor căzute în fântâni, fiind salvați 2 oameni. În total subdiviziunile au realizat 14575 de misiuni, 8581 intervenții la lichidarea focarelor de ardere, 1091 de căutare salvare și 8 intervenții SMURD. Conform IGSU de la începutul anului au fost salvate 60 de persoane din diverse situații de risc.


Pub