Energia de la ucraineni, mai scumpă decât la Cuciurgan: Premier Energy anunță prețul și avertizează despre posibile ajustări la tarif

Premier Energy anunță că a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la un preț de 84,74 dolari/MWh. Într-un comunicat, reprezentanții companiei susțin că se află în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare.

Foto: simbol

„În conformitate cu Dispoziția nr.19 din 29.04.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, ÎCS „Premier Energy” SRL a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la prețul de 84,74 USD/MWh ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul S.A. „Energocom”.

Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai curent conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70 % și la 84,74 USD/MWh pentru 30 % din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo, de asemenea, luând în calcul datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic, ÎCS „Premier Energy” SRL este în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare”, se arată în notă.

Contractul prin care țara noastră va suplini necesarul de curent electric pentru luna mai în valoare de 30% din Ucraina a fost semnat. Agenția Proprietății Publice a anunțat astăzi că Energocom a semnat un contract de achiziție cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, „conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie”. Prețul de achiziție nu este anunțat public, la solicitarea părții ucrainene, explică instituția.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.


Pub