Copacul prăbușit peste fetița de un an în parcul Alunelul urma să fie tăiat: Avea și autorizații, dar nu s-a intervenit la timp

Agenția de Mediu a emis autorizație de curățare a arborelui din parcul Alunelul, care s-a prăbușit peste fetița de 1 an și i-a luat viața, dar lucrările nu au mai fost efectuate. Concluzia se conține în raportul efectuat de primăria. „Potrivit responsabililor de la Spații Verzi, în procesul anchetei au motivat mai multe circumstanțe, precum că nu permitea timpul, dar și alte motive tehnice de lucru, deși aceste lucrări trebuiau a fi efectuate și nu sunt stabilite motive concrete de ce nu au avut loc lucrările”, a spus Ceban astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: colaj
„În urma raportului s-a constat că Spații Verzi a solicitat în luna septembrie anul trecut, 2021, autorizația pentru defrișarea și curățarea mai multor copaci de pe teritoriul Chișinăului, inclusiv din parcul Alunelul.

Autorizațiile au fost eliberate de Agenția de Mediu în luna februarie deja anul curent, peste 5 luni. Timp de 5 luni până au venit autorizațiile de la Agenția de Mediu, toate adresele au devenit prioritare pentru Spații Verzi, deoarece toate prezintă pericol, odată ce au fost desemnați acești copaci spre defrișare sau curățare, îndeosebi în urma calamităților naturale care au loc sau în perioada de iarnă.

Din februarie și până în prezent Spații Verzi a intervenit și intervine pe toate adresele autorizate, inclusiv în Parcul Alunelul, cu defrișarea copacilor. La capitolul curățare, în lista unde era inclus și acest copac, pentru care a fost eliberată atorizarea de curățare, potrivit responsabililor de la Spații Verzi, în procesul anchetei au motivat mai multe circumstanțe, precum că nu permitea timpul, dar și alte motive tehnice de lucru, deși aceste lucrări trebuiau a fi efectuate și nu sunt stabilite motive concrete de ce nu au avut loc lucrările.

Persoanele audiate au specificat că blocajul din septembrie 2021 până în februarie 2022 din partea autorităților centrale de specialitate în procesul de autorizare a lucrărilor de defrișare și curățare, a creat o suprasolicitare a serviciilor de defrișare/curățare, după deblocarea procesului de autorizare, în luna februarie 2022.

Situația este mult mai gravă, iar această problemă trebuie privită mult mai larg, atât în Chișinău, cât și în toată republica, deoarece toate Primăriile au această situație birocratică.

O situație. Doar pentru perioada ianuarie – mai 2022, către Agenția de Mediu, Spații Verzi a înaintat pentru a obține autorizații și anume arbori propuși pentru curățare – 3066 - 2288 au fost autorizați și arbori pentru defrișare – 620 - 242 au fost autorizați Ce se întîmplă cu ceilalți aproape 400 de arbori care sunt dați pentru defrișare și restul aproape 1000 propuși pentru curățare?

Ei la fel prezintă pericol, deoarece au fost evaluați de către specialiști. Și an de an, amânând și tergiversând aceste procese, acești copaci ajung într-un hal fără de hal.
Doar în ultimele zile am evaluat mii de copaci în stare avansată de degradare, care prezintă pericol, am primit sute de poze de la oameni care marea majoritate dintre aceștea sunt propuși spre defrișare, iar cei de la mediu așteaptă câte 5 luni să ia o decizie.

Și doar după eliberarea autorizațiilor, până vine echipa Spații Verzi la fiecare copac din acea listă, fiecare copac, creangă, prezintă pericol iminent pentru cetățeni. Și ca aceste atribuții să nu fie pasate de la o autoritate la alta”, a spus Ceban.

Incidentul s-a produs sâmbătă dimineața în parcul Alunelul. Creanga s-a prăbușit peste căruciorul în care se afla copilul. Fetița a murit la spital.

Șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, a venit cu detalii despre intervenția medicilor, după incidentul tragic din această sâmbătă când o creangă imensă a căzut peste un copil. Acesta a spus că micuța de doar un an și 2 luni a fost transportată la cel mai apropiat spital, însă medicii nu au reușit să o salveze.

Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă după acest caz. Potrivit municipalității, pentru acest parc, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a a solicitat de la Agenția de Mediu, curățarea și defrișarea a 170 de arbori, Agenția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci. „În urma cazului tragic de astăzi, când un copac s-a rupt și a căzut traumând un copil, Primăria Chișinău este alături de familia și se implică pentru a ajuta”, se arată în comunicat.

De partea cealaltă, Agenția de Mediu spune că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane, infracţiune prevăzută de art. 329 alin. (2) lit. a) din Codul penal.

Totodată, pe perioada anchetei conducerea de la Spații Verzi a fost suspendată.


Pub