Concediul de maternitate mai mic, dar indemnizație mai mare: Autoritățile propun o nouă opțiune pentru plata de creștere a copilului

Noile măsuri legislative de sprijin a persoanelor angajate cu copii vor fi adoptate până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, a declarat deputatul Dan Perciun în cadrul unui Club de presă. Această inițiativă legislativă prevede un termen mai scurt și venit mai mare în baza noii opțiuni de solicitare a indemnizației de creștere a copilului - pe lângă cele două opțiuni existente. Astfel, părinții vor putea solicita indemnizația conform unei noi opțiuni, adică până când copilul va împlini 1 an și 2 luni, mărimea acesteia fiind de 90% din venitul unuia dintre părinți.

Foto: Shutterstock

Pe 13 mai, în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrată o inițiativă legislativă, realizată cu suportul UNFPA care propune mai multe măsuri de susținere a persoanelor angajate cu copii și îngrijitorii. Aceste noi prevederi vin în sprijinul familiilor și business-ului și reprezintă un prim răspuns la provocările și obstacolele care există în legislație și în societate. Iată ce prevăd noile opțiuni:

  • Posibilitatea de partajare a concediul de îngrijire a copilului - până când copilul va împlini trei ani, atât tata, cât și mama vor putea împărți pe rând concediul de îngrijire, în perioade de cel puțin 4 luni.

  • Perioadă extinsă de solicitare a concediului paternal - proaspeții tătici angajați în câmpul muncii vor putea solicita concediul paternal în primul an de la nașterea copilului;

  • Termen mai scurt, venit mai mare în baza noii opțiuni de solicitare a indemnizației de creștere a copilului - pe lângă cele două opțiuni existente, părinții vor putea solicita indemnizația conform unei noi opțiuni, adică până când copilul va împlini 1 an și 2 luni, mărimea acesteia fiind de 90% din venitul unuia dintre părinți;

  • Reglementarea programului flexibil de muncă în Codul Muncii prin introducerea unor opțiuni noi: program de muncă mai scurt, începerea și încheierea zilei de muncă mai devreme/mai târziu etc.

„Prin implementarea acestor politici, ne dorim să susținem familiile cu copii mici din Republica Moldova, să le oferim mai multe oportunități și posibilități în alegeri atât pe plan profesional, cât și cel persoane. Ne propunem ca noile măsuri legislative de sprijin a persoanelor angajate cu copii vor fi adoptate până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare”, a declarat Președintele Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie, Parlamentul Republicii Moldova, Dan Perciun.

Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, promovarea și reglementarea serviciilor de îngrijire timpurie a copiilor fac parte din prioritățile Guvernului.

„Crearea cadrului legal de flexibilizare a raporturilor de muncă și a concediilor de creștere este salutabilă pentru a încuraja partajarea reponsabilităților între ambii părinți, însă este necesar să oferim soluții pentru îngrijirea copilului când părinții sunt la muncă: mai multe creșe, reglementarea activității bonelor sau alte servicii alternative de îngrijire individuală. În prezent, doar 2 din 10 copii merg la creșă”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Potrivit studiului „Generații și Gen” arată că doar 5% din bărbați realizează „întotdeauna” sau „de cele mai dese ori” activități casnice precum: gătitul, curățenia sau spălatul rufelor și numai 5% dintre moldoveni simt că au reușit să atingă un echilibru între viața de familie și cea profesională.


Pub